Så här kan du flytta skattefritt

Att människor flyttar dit jobben finns beskrivs ofta som en avgörande faktor för att arbetsmarknaden ska fungera. För att underlätta både för arbetsgivare och anställda finns därför möjligheter att erbjuda skattefri flytthjälp.
tisdag 14 november 2017
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

I skattelagstiftningen sägs nämligen att en arbetsgivares ersättning för flyttning när en skattskyldig på grund av byte av verksamhetsort flyttar till en ny bostadsort är skattefri. Det spelar ingen roll om bytet av arbetsort sker på grund av en ny anställning hos en ny arbetsgivare eller om det är en omplacering inom ramen för en befintlig anställning.

Kan arbetsgivaren dra av momsen?

Kammarrätten har i en dom ansett att en arbetsgivare inte har rätt till avdrag för momsen för anställdas flyttkostnader (KRG mål nr 3837-12).  KRG:s dom kan dock ifrågasättas. Om det är på arbetsgivarens initiativ och för arbetsgivarens verksamhet som flytten görs borde momsen kunna vara avdragsgill. Flytten kan t.ex. ha gjorts för att viss personal måste utföra ett uppdrag på en annan ort och att detta uppdrag är väsentligt för arbetsgivarens verksamhet. Med hänsyn till KRG:s dom ovan bör dock ett sådant avdrag yrkas öppet i samband med momsdeklarationen i en skriftlig information till SKV.

Löneväxling fungerar

Om arbetsgivaren inte vill stå för kostnaden kan ett alternativ vara att låta den anställde löneväxla; d v s att arbetsgivaren betalar i utbyte mot att den anställde avstår lön.

För att uppnå ungefärlig kostnadsneutralitet för arbetsgivaren kan följande formel användas: Flyttkostnaden /1,3142 (anställda födda 1952 eller senare). I formeln ligger att förmånen är skattefri och att arbetsgivaren därför sparar in arbetsgivaravgifterna (31,42 %).

RUT

Sedan den 1 augusti 2016 kan man få RUT-avdrag för flyttjänster. Det innebär att privatpersoner under vissa förutsättningar får en skattereduktion med 50 % av arbetskostnaden i en flyttjänst inklusive moms. RUT-avdrag kan man alltså inte få när arbetsgivaren betalar en skattefri flyttjänst.

Är det förmånligt att löneväxla?

Om och i vilken utsträckning det är förmånligt för en anställd att löneväxla mot en skattefri flyttjänst beror på ett flertal faktorer:

  • Om arbetsgivaren kan dra av momsen
  • Den anställdes marginalskatt
  • Fulla arbetsgivaravgifter
  • Om den anställde annars hade kunnat få RUT-avdrag

Exempel

Anna som bor i Malmö har fått ett nytt jobb i Stockholm. Hennes nya arbetsgivare har gått med på att betala flyttkostnaderna – som uppgår till 20 000 kr inkl moms – i utbyte mot att Anna avstår lön.

1) Om Anna har en marginalskatt på 60 %, arbetsgivaren betalar fulla arbetsgivaravgifter och kan dra av momsen blir nettokostnaden för Anna 4 870 kr.

Kostnaden exkl moms / 1,3142 x (1 – 0,6) eller

16 000 kr/1,3142 x 0,4 = 4 870 kr

2) Om Anna istället har en marginalskatt på 32 % arbetsgivaren betalar reducerade avgifter, 10,21 % pga växa-stöd, och inte kan dra av momsen blir nettokostnaden hela 12 340 kr

20 000 kr / 1,1021 x (1-0,32)

Som synes skiljer effekten av löneväxling dramatiskt i de två fallen. Som anställd måste man också ställa nettokostnaden av en löneväxling mot vad man hade fåt betala privat. Om vi för enkelhets skull antar att Anna hade fått RUT-avdrag för hela kostnaden på 20 000 kr hade alltså kostnaden efter skattereduktion uppgått till 10 000 kr. Det innebär att löneväxling hade varit förmånligt i exempel 1 men inte i exempel 2.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 



Dela sidan: