När julgåvan skänks till välgörenhet

För att julgåvor till personalen ska vara skattefria krävs att klappens marknadsvärde inte överstiger 450 kr inklusive moms per person. Om detta så kallade gränsvärde överskrids blir hela gåvan skattepliktig, det vill säga från första kronan. Men vad gäller för gåvor till välgörenhet?

     

den 29 november 2018

Det blir mer och mer vanligt att företag, istället för att ge de anställda en traditionell julgåva, ger ett bidrag till olika ideella organisationer, t ex SOS Barnbyar, i de anställdas namn.

I sådana fall är gåvan skattefri för de anställda, men företaget får inget avdrag för utgiften. Detta eftersom den avser välgörenhet. Och något skattemässigt avdrag för välgörenhetsgåvor finns ju som bekant inte i vår skattelagstiftning.

Att företaget skulle ha fått avdrag om det istället hade varit fråga om ”vanliga” julklappar till personalen spelar ingen roll.

Anställda som vill skänka bort sin gåva

Om det nu istället skulle vara så att en anställd på eget initiativ avstår från företagets julgåva och istället ber att arbetsgivaren skänker motsvarande summa pengar till t ex Röda Korset. Kan det ställa till det skattemässigt?

Ja, det kan det faktiskt. Här blir konsekvensen att den anställde ska beskattas för det aktuella beloppet som lön. Det kan tyckas vara en märklig konsekvens av ett sådant behjärtansvärt initiativ. Men skattereglerna styrs inte av givmildhet. Inte ens i juletider.

Varför blir det så här då? Jo, den anställde anses ha disponerat över de pengar som skänks bort. Och vi vet ju sedan tidigare att en skattefri julgåva absolut inte kan bestå av pengar.

Företaget får i detta fall avdrag för beloppet som lön och det ska även ligga till grund för såväl skatteavdrag som arbetsgivaravgifter.

Det här är ytterligare ett exempel på hur fyrkantiga våra skatteregler är…

Håll dig uppdaterad på skatteområdet

Servicepaket Skatt är till för dig som vill hålla koll på skatteregler och ställningstaganden som påverkar ditt jobb. I paketet hittar du senaste nytt på skatteområdet, webinar för kompetensutveckling, smarta räknesnurror, faktabank och support med våra egna skatteexperter. Så du får svar när du behöver det. Prova paketet gratis


Skatteträff 20/21 – Årets uppdateringsdag inom skatt

 


Boka din plats här!