ViDA innehåller flera delar. Den del av förslaget som gäller e-fakturering och digital rapportering kommer att påverka i princip alla företag – åtminstone om företaget säljer eller köper något från andra EU-länder. Detta ska vara infört i respektive EU-lands interna momslagstiftning senast den 1 juli 2030.
Vad är en e-faktura?
Med e-faktura menas här en digital faktura som har ett strukturerat elektroniskt format. Det innebär t. Ex. att en pdf-fil inte räknas som en e-faktura i det här sammanhanget.
Nya uppgifter i fakturan
Några nya krav på uppgifter i en faktura införs.
- När köparen ska redovisa momsen - utöver uppgiften ”omvänd betalningsskyldighet” eller ”reverse charge” ska en mellanman i en trepartshandel med varor även uppge ”trepartshandel” eller ”triangulation”.
- Vid ändringsfaktura: fakturanumret på den faktura som rättas
- Bankkontonummer eller virtuella konton som otvetydigt identifierar säljarens konto(n) till vilket köparen ska betala.
Obligatorisk e-fakturering B2B mellan EU-länder
Senast den 1 juli 2030 kommer det alltså vara obligatoriskt för företagen att utfärda strukturerade elektroniska fakturor för gränsöverskridande transaktioner inom EU till företagskunder. Det handlar alltså om momsfri varuförsäljning inom EU och tjänster som omfattas av huvudregeln B2B.
Fakturorna ska utfärdas senast 10 dagar efter leverans av en vara eller tillhandahållandet av en tjänst.
Samlingsfakturor får utfärdas för varor eller tjänster som tillhandahållits under en och samma kalendermånad. Samlingsfakturan ska du utfärdas senast 10 dagar efter kalendermånaden.
Enligt dagens regler ska fakturan utfärdas senast den 15:e i månaden efter att en vara levererats eller en tjänst tillhandahållits. ViDA innebär alltså att skyldigheten att utfärda en faktura tidigareläggs.
Vid förskottsbetalningar ska fakturan utfärdas inom 10 dagar från betalningen.
Digital rapportering till Skatteverket för varje transaktion
Från den 1 juli 2030 ska även B2B-transaktioner mellan EU-länder rapporteras digitalt till Skatteverket. Försäljningstransaktionerna ska rapporteras – varje transaktion för sig - samtidigt med att försäljningsfakturan har, eller borde ha, utfärdats.
När det är köparen som utfärdar fakturan istället för säljaren – självfakturering – ska rapporteringen ske senast 5 dagar efter att fakturan har, eller borde ha, utfärdats.
Inköpstransaktionerna – när köparen ska redovisa moms genom omvänd betalningsskyldighet – ska rapporteras senast 5 dagar efter att fakturan mottagits. EU-länderna kan dock välja att inte kräva att inköpen ska rapporteras.
Periodisk sammanställning skrotas
Genom införandet av transaktionsbaserad rapportering kommer dagens periodiska sammanställningar att slopas.
För Skatteverket innebär det att information om gränsöverskridande försäljningar – och köp – blir tillgängliga betydligt tidigare än idag. Möjligheten att göra en ”cross-checking” mellan uppgifter från säljare respektive köpare på transaktionsnivå ses också som en viktig del i att förhindra momsbedrägerier.
B2B transaktioner inom Sverige – krävs e-faktura?
EU-reglerna kommer inte ställa på krav på att elektroniska fakturor utfärdas för transaktioner som enbart sker inom en och samma medlemsstat – alltså de som inte är gränsöverskridande mellan EU-länder. Medlemsstaterna ges dock fria händer att införa krav på elektronisk fakturering även för dessa transaktioner.
Om Sverige kommer att införa obligatorisk e-fakturering och/eller digital rapportering för inhemska transaktioner B2B är i dagsläget inte klart. Skatteverket är uttalat positiva till detta och har tillsammans med Digg och Bolagsverket begärt att frågan ska utredas. Skatteverket förordar att detta införs senast samtidigt med att det införs för gränsöverskridande EU-transaktioner.
5 år går fortare än man tror
Jag tror att både företagen och Skatteverket kommer att behöva tiden fram till 1 juli 2030 för att förbereda sig själva och IT-systemen på de nya lagkraven.
Direktivet innehåller i vissa delar valmöjligheter för EU-länderna. I Sverige behöver vi ha klarhet i vilka val som Sverige gör och få ett förslag på lagtext (proposition) som sedan ska antas av riksdagen.
Det är i skrivande stund drygt fem år kvar till att det nya systemet ska vara sjösatt. Det kan vara klokt att redan nu fundera på vad detta betyder för just ert företag eller era kunder. Vad har just ert företag behov av inför ViDA-reformen? Behöver ni ha hjälp med några delar eller klarar ni det själva?
Lyssna själva på Skatteverket och Digg!
Torsdag den 27 mars håller vi ett kostnadsfritt webinar om de nya reglerna om obligatorisk e-fakturering och digital rapportering. Dit har vi bjudit in Skatteverket och Digg (myndigheten för digital förvaltning), som kommer att ge den allra senaste informationen - detta vill du inte missa! Du är välkommen att delta live den 27 mars - men det går också bra att vara med on-demand i efterhand.