Personalfest eller sommargåva – vad gäller egentligen?

Sommaren är här, och äntligen är det kanske dags för en personalfest eller en sommargåva? Eller både och?

Published: June 5, 2024

Share page:

Vilka skatteregler är det då som gäller? Hur mycket får en sommargåva till personalen kosta, och hur många personalfester kan man ha under ett år? Här bjuder vi på en påminnelse om regelverket och några tips inför sommaren!

Finns det skattefria sommargåvor?

De gåvor som kan ges skattefritt till anställda är julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor. Någon skattefrihet för sommargåvor finns alltså inte. Vad ska man då göra, om man vill ge bort något skattefritt i sommartid?

Ja, ledighet – en extra ledig dag eller två, till exempel – är alltid en uppskattad gåva som inte leder till några skattekonsekvenser. Vill man absolut ge ett föremål i gåva – till exempel i samband med en sommarfest – så kan man ju utnyttja reglerna om friskvård, där Skatteverket säger följande:

"Träningskläder av mindre värde och enklare slag, som till exempel t-shirtar och enklare träningsoveraller, som är försedda med arbetsgivarens reklamtryck kan anses som en skattefri förmån. Om arbetsgivaren däremot bekostar träningsskor eller dyrare träningskläder är förmånen skattepliktig."

Syftet är till exempel att man ska kunna ha enhetlig klädsel om ett gäng från arbetsgivaren springer Tjejmilen eller liknande. Varför inte utnyttja detta och samtidigt passa på att stimulera de anställda till friskvård?

Någon klar beloppsgräns för ”mindre värde” finns inte här, så sunt förnuft och viss försiktighet kan vara bra.

Personalfesterna då?

Ja, här är möjligheterna faktisk större att då och då göra något skattefritt för personalen! Nackdelen för arbetsgivaren är den begränsade avdragsrätten, men den kan man ofta både ha och mista.

Avdrag bara för två personalfester…

Arbetsgivaren får ju bara avdrag för två personalfester per anställd och år. Den tredje, fjärde, femte personalfesten – och så vidare – är alltså inte avdragsgill.

Observera att något avdrag – vid de två avdragsgilla festerna – inte alls medges för kostnaden för måltider; avdrag medges dock för momsen på måltiderna på ett underlag om högst 300 kronor per person.

Om det förekommer en kringkostnad vid personalfesten, till exempel underhållning eller lokalhyra, får arbetsgivaren avdrag för denna med max 180 kronor plus momsen på 180 kronor per person.

...men fler fester är ju skattefria för de anställda

Även om arbetsgivaren inte får något avdrag alls – inte heller momsavdrag – vid den tredje personalfesten och framåt, så kan dessa ändå vara skattefria för de anställda.

Observera dock att personalfester inte får förekomma för ofta för att vara skattefria. Med ”för ofta” menas här varje eller varannan vecka. För skattefrihet krävs också att måltidsarrangemangen är gemensamma.

Teoretiskt sett skulle alltså de anställda – utan att beskattas för måltiderna – kunna bjudas på personalfest var tredje vecka. Inte illa!

Men arbetsgivaren får – som sagt – avdrag för endast två fester per person och år, och då dessutom med ett begränsat belopp.

Olika aktiviteter för olika team?

Många företag öronmärker en summa pengar per avdelning eller team, för att bekosta en eller flera teamaktiviteter under året. Det finns då inget krav på att teamen måste göra samma saker eller ha sina aktiviteter samtidigt. Ett team kanske väljer en dag med paintball, ett annat team spelar golf tillsammans och avrundar med en måltid, medan ett tredje team väljer en gemensam festmåltid med respektive.

Skattemässigt rör det sig om personalfester, vilket innebär att aktivitet och/eller måltid blir skattefria för de anställda. En förutsättning är, som alltid, att man inte har personalfester för ofta.

Nyhetsbrev | Tholin Info

Vill du få de senaste nyheterna inom skatt och moms direkt i din inkorg?

Prenumerera nu