Som organisation behöver man tänka igenom riktlinjerna för såväl intern som extern representation. Det är viktigt för både bolagets varumärke och respekten för den egna organisationen. Som chef vill man förstås också undvika besvärliga situationer.
Inte lätt att representera rätt
Det finns många skatteregler för representation som du behöver ha i bakhuvudet. Är golfrundan med kunden avdragsgill i bolaget? Kan resan med personalen vara en skattepliktig förmån? Kan jag ge en present till min bästa kund för att ha kvar den goda relationen, och vad får den i så fall kosta? Kan jag representera i mitt eget hem och få mina kostnader betalda av arbetsgivaren? Hur ska vi hantera middagen efter konferensen eller firandet av ett försäljningsrekord?
– För att vara en så vanlig företeelse är det märkligt att reglerna är så oklara. Det finns till exempel inte ens någon definition av själva begreppet representation. Är det t ex representation om man bjuder på en måltid i samband med en anställningsintervju? Vi får dagligen svåra frågor om representation, och det gäller att känna till domstolspraxis för att kunna hantera dem, säger Robert Selvaag, skatteexpert på Tholin.
I skattelagstiftningen finns ramarna för vad som kan vara representation och i vilken utsträckning man kan göra avdrag, både när det gäller inkomstskatt och moms. Reglerna är dock väldigt generella, vilket betyder att det är lätt att göra fel – trots att avsikten är god.
Vi på Tholin har arbetat på djupet med skattereglerna kring representation i många år. Vi bevakar rättsutvecklingen och svarar dagligen på frågor om vad som gäller vid olika former av representation. Hör av dig till oss om du vill känna dig säker när det gäller representation!