Hur ska man tänka?
Många gånger gäller det att veta på vilka olika sätt man kan se en företeelse. Reglerna kan faktiskt också utnyttjas för att nå önskat skattemässigt utfall. Vad är viktigast – att de anställda slipper att beskattas för en kostförmån eller att företaget får maximalt avdrag?
Ett och samma restaurangbesök kan till exempel hanteras på tre olika sätt. En vanlig fråga går ut på att ett antal anställda på ett företag har ätit middag på restaurang, och då även tagit med sina respektive. Måltiderna, som betalades av företaget, kostade ca 2500 kr per person inklusive moms. Hur ska detta hanteras? Vi ska kolla på tre exempel.
Förmånsbeskattning
Det mest lönsamma för företaget, och kanske det mest naturliga, är att de anställda förmånsbeskattas för två måltider per person, d v s den egna och partnerns måltid. Förmånerna schablonvärderas till 122 kr per måltid under 2025, vilket också blir underlag för arbetsgivaravgifter (för 2024 gällde 120 kr för lunch eller middag).
Företaget får då fullt avdrag för hela kostnaden, inklusive moms som en personalkostnad. Momsen är alltså inte avdragsgill i momsdeklarationen.
Observera också att om en anställd går med på ett nettolöneavdrag motsvarande kostförmånsschablonen – för både sig och partnern i vårt exempel – uppkommer ingen skattepliktig förmån alls. På det viset har man fått en dyr måltid till en mycket låg kostnad.
Ej avdragsgill personalfest
Det andra alternativet är att se middagen som en personalfest. Företaget får bara avdrag för två personalfester per person och år, vilket innebär att man inte får något avdrag alls om man sparar avdragsrätten till de två avdragsgilla festerna per år.
De anställda slipper dock beskattning för måltiderna. Detta under förutsättning att de inte deltar vid någon annan personalfest de två veckorna före eller efter den aktuella middagen.
Avdragsgill personalfest
Det tredje alternativet är att middagen ses som en av de två avdragsgilla personalfesterna för just de aktuella anställda och deras respektive. Avdrag medges då för momsen på ett underlag av 300 kr per person. Dit räknas även de närstående.
Om vi utgår från att alkohol ingick i måltiden uppgår momsavdraget till schablonmässiga 46 kr per person. Avdraget kan också, till exempel med hjälp av vår räknesnurra, beräknas utifrån den faktiska fördelningen av momsen på maten och alkoholen. Du hittar räknesnurran i Expert Skatt. Om du inte har ett abonnemang på Expert Skatt kan du passa så är du välkommen att boka en demo med vår säljavdelning, så hjälper vi dig vidare.
Eftersom det även här handlar om intern representation är måltiderna skattefria.