Som vi skrivit om tidigare så är det mycket som talar för att ändrade 3:12-regler kommer att bli verklighet denna gång. Sannolikt redan fr o m 2026, så som föreslås. I många delar består de föreslagna ändringarna av förenklingar och för de allra flesta fåmansföretagare även förbättringar. För vissa kan det dock att bli fråga om försämringar, d v s en skärpt beskattning jämfört med idag.
Hur som helst så föreslås en stor mängd justeringar av regelverket som det är hög tid för berörda att bekanta sig med.
Nästan alla ändringsförslag – på en sida
Hur blir det med ändringar i utomståenderegeln? Hur stort är det föreslagna schablonmässiga gränsbeloppet (”grundbeloppet”) och hur många inkomstbasbelopp i ”löneavdrag” var det nu som skulle minska löneunderlaget? Får man räkna upp det sparade utdelningsutrymmet och hur ser den föreslagna takregeln för tjänstebeskattning ut? När slopas index- och kapitalunderlagsregeln? Frågorna är många!
Vi har tagit fram en ”lathund” som kort sammanfattar de flesta och framför allt de viktigaste föreslagna ändringarna av regelverket. På bara en (!) A4-sida får du en genväg till 3:12-utredningens förslag. Du får snabb access till ändringsförslagen – och slipper leta bland utredningens 800 sidor. För varje föreslagen regeländring får du dessutom en kort redogörelse för hur den aktuella regeln ser ut idag.
Printa ut lathunden och nåla upp den på din anslagstavla (om du har någon) eller låt den ligga på skrivbordet – det fysiska (om du inte arbetar i ett aktivitetsbaserat kontor) eller det digitala. Vi tror att den kommer att vara till nytta!
Vi lovar dessutom att återkomma med uppdateringar av lathunden när/om något ändringsförslag justeras under lagstiftningsärendets gång.
Du kan säkert känna ett behov av en grundligare genomgång av utredningens förslag. I så fall kan vi tipsa om att vi har en tvåtimmars digital kurs om utredningens förslag. Se den live den 28 januari - eller on demand när det passar. Vi går bl a genom ett antal räkneexempel kring den föreslagna beräkningsmodellen för gränsbeloppet och tittar på vilka som är det föreslagna regelverkets vinnare och förlorare.