Liten momspliktig försäljning? Chans till momsbefrielse!

Omsättningsgränsen för små företag är tänkt att vara en förenkling för de företag som vill stå utanför momssystemet. I praktiken är dock regelerna svåra att tillämpa.

Publicerad: den 22 januari 2025

Del sidan:

I den här artikeln lyfter jag fram några vanliga fel eller missuppfattningar om regelverket, vilket kan ge oönskade konsekvenser.

Den som har en liten årsomsättning kan välja momsbefrielse. Sedan den 1 januari 2025 är gränsen för årsomsättningen 120.000 kr, exkl. moms – dvs. en försäljning på 150 000 kr, inkl. 25 % moms. .

Företag som har distanshandel – ofta e-handel med varor och tjänster – till konsumenter i andra EU-länder har dock även omsättningsgränsen 99.680 kr att förhålla sig till. Distanshandel som överstiger denna summa ska normalt beskattas till moms i konsumentländerna.

Inte lätt att beräkna omsättningen på rätt sätt

I första hand ska momspliktiga försäljningar summeras. Det räcker dock inte alltid eftersom vissa momsfria försäljningar också ska läggas till de momspliktiga försäljningarna vid jämförelsen med gränsen för momsbefrielse.

Exempelvis ska dessa vanligt förekommande momsfria försäljningar också läggas till

  • varor som sålts till köpare med VAT-nummer i annat EU-land
  • varor som sålts på export dvs. utanför EU
  • vissa fastighetsintäkter som momsfri upplåtelse av lokal eller bostadsrätt

Det är t.ex. en vanlig missuppfattning att den som hyr ut bostad eller upplåter bostadsrätt – och har liten momspliktig försäljning för individuellt uppmätt och debiterad el till hyresgäster – skulle kunna omfattas av momsfriheten. Det är normalt inte möjligt eftersom de momsfria ersättningarna för bostad eller bostadsrätt ska läggas till elförsäljningen vid jämförelse med omsättningsgränsen.

Avdragsrätt för ingående moms saknas

En uppenbar nackdel med att välja momsbefrielse är att ingående moms på inköp inte får dras av. Det uppvägs nog för småföretag med få inköp av att administrationen i för att lämna en momsdeklaration minskar.

För de som köper eller säljer tjänster (i vissa fall varor) från eller till utlandet finns dock den administrativa bördan att lämna momsdeklaration kvar.

Inköp med omvänd betalningsskyldighet

För vissa inköp är nämligen köparen betalningsskyldig för momsen. Även om företaget ifråga omfattas av momsbefrielsen blir köparen i detta fall skyldig att redovisa utgående moms på sitt inköp.

Det gäller t.ex.

  • inköp av tjänster som omfattas av huvudregeln B2B,
  • inköp av varor från annat EU-land – men bara om den s.k. förvärvströskeln på 90.000 kr överskridits, och
  • import av varor från ett land utanför EU – men bara om företaget vid importtillfället är momsregistrerat

För inköp där omvänd betalningsskyldighet gäller måste alltså företaget registreras till moms, redovisa utgående moms i en momsdeklaration – utan att kunna göra avdrag för motsvarande ingående moms. Det innebär att företaget ska betala in moms till Skatteverket när det lämnar momsdeklarationen.

Försäljning av tjänster enligt huvudregeln B2B

Momsbefrielsen gäller försäljningar där beskattningslandet är Sverige. När beskattningslandet inte är Sverige – t.ex. om en tjänst som omfattas av huvudregeln B2B – säljs till en utländsk beskattningsbar person omfattas däremot inte försäljningen av momsbefrielsen.

Det innebär att företaget måste vara momsregistrerad och lämna dels en momsdeklaration, dels en periodisk sammanställning – trots att själva fakturan till en utländsk beskattningsbar person inte ska innehålla något momsbelopp. För moms på kostnader som är kopplade till just sådana försäljningar får dock företaget dra av ingående moms. Dessa inköp måste alltså särskiljas från andra inköp där momsen inte får dras av.

Däremot omfattas faktiskt försäljning av varor som transporteras till ett annat land av momsbefrielsen eftersom beskattningslandet är Sverige – förutsatt att transporten av varan har påbörjats i Sverige.

Se upp med momsbefrielse om lokalhyran är med moms

Den som idag är momsregistrerad men har en låg årsomsättning kan välja momsbefrielse genom att ansöka om det hos Skatteverket. Skatteverket kommer då att fatta ett beslut om momsbefrielse som gäller från datumet för beslutet. Från samma tidpunkt saknar företaget avdragsrätt för moms.

Tänk på att företag som inte bedriver momsskyldig verksamhet kan ha svårt att få hyra lokal. Många hyresvärdar tycker att det blir för dyrt att hyra ut till momsfri verksamhet. Moms får nämligen inte läggas på hyran och hyresvärden får då inte heller dra av moms på sina inköp.

Om ett företag – som idag hyr en lokal där moms läggs på hyran – väljer momsbefrielse kommer hyresvärden inte längre ha rätt att ta ut moms på hyran.

Det blir i praktiken även ett problem för hyresgästen som valt momsbefrielse. I de flesta hyreskontrakt finns en klausul som gör det möjligt för hyresvärden att kräva hyresgästen på ersättning för de ökade kostnaderna. Hur stora dessa kostnader är beror främst på vilka byggåtgärder som gjorts i den aktuella lokalen (investeringsvaror som anskaffats) de senaste 10 åren.

Av detta skäl bör företaget – innan det ansöker om momsbefrielse – kontakta sin hyresvärd för en diskussion om vad det får för konsekvenser för hyran.

Förenklad faktura för den som är momsbefriad

Från år 2025 kan företag som uppfyller kraven för momsbefrielse upprätta försäljningsfakturor som har ett färre antal uppgifter än normalt. Det måste dock framgå av fakturan att försäljningen är momsbefriad. Det är en liten administrativ lättnad.

 

Nyhetsbrev | Tholin Info

Vill du få de senaste nyheterna inom skatt och moms direkt i din inkorg?

Prenumerera nu