Är frallan mer värd än en frukost?

Skattereglerna kan ibland få både märkliga och oanade konsekvenser. En sådan är skillnaden i beskattning mellan fri fika och fri frukost.

     

den 13 november 2018 Lennart Salomonsson

Upprinnelsen är Skatteverkets ställningstagande från förra året där det konstateras att en anställd inte kan få en skattefri fika bekostad av sin arbetsgivare under en tjänsteresa. Den som därför sitter på ett tåg och dricker kaffe och äter en fralla på arbetsgivarens bekostnad ska beskattas för detta, även om arbetskamraterna – vid samma tid – får motsvarande kaffe och fralla skattefritt på arbetsplatsen som en skattefri personalvårdsförmån.

Än märkligare ter sig följande scenario:

Vi tänker oss två arbetskamrater, Aron och Kim, som sitter på tåget till Stockholm. Vid halv tio går de till restaurangvagnen för att köpa fika. Arbetsgivaren har lovat bjuda på detta om de bara lämnar in sina utläggskvitton när de kommer hem.

Aron köper en kopp kaffe och en ost- och skinkmacka för 59 kronor. Kim däremot bestämmer sig för att köpa en frukostbricka där det – utöver kaffe och en ost- och skinkmacka – även ingår juice, yoghurt och müsli samt ett ägg med kaviar. Denna frukost kostar 99 kronor.

Aron och Kim har alltså fått var sin skattepliktig förmån. Aron ska beskattas för 59 kronor, som ju är den faktiska kostnaden för kaffet och mackan. Kim däremot ska beskattas för endast 49 kronor. Anledningen är att det skattepliktiga schablonvärdet för en fri frukost är just 49 kronor, helt oavsett vad frukosten kostar.

Arons kopp kaffe och macka värderas alltså högre än Kims frukost. Är detta rimligt?

Hur vi än försöker definiera vad som menas med en ”frukost” är den skattemässiga definitionen klar. En frukost (49 kronor) är mer än bara en kopp kaffe och en smörgås (59 kronor).

Vill du veta mer om kostförmåner och representation?

Då kan du prova Servicepaket Skatt och få tillgång bl a till vår smarta räknesnurra som hjälper dig räkna ut avdrag för både intern och extern representation. Prova paketet gratis


Få snabba svar på dina skattefrågor!

Svårt att hänga med i det senaste på skatteområdet? På jakt efter kvalificerade svar på dina frågor – snabbt?
I Servicepaket Skatt hjälper vi dig att tolka snåriga lagar och skatteregler, så att du kan lägga tiden på annat. Välkommen till en enklare skattevardag!

Jag vill prova paketet!