Avdragsrätt för moms – företag i allmänhet
För att få avdrag för moms ska både materiella och formella krav vara uppfyllda. De formella kraven handlar om att underlaget – fakturan – ska ha ett visst innehåll. Vid första anblicken ser de materiella kraven ut som en del, men när man tittar närmare ser man dock att det består av flera delar.
Avdragsrätt för moms – specifikt för moderbolag
För att moderbolag i en koncern ska ha rätt till momsavdrag måste de ha en aktiv ekonomisk verksamhet. De måste alltså löpande sälja varor eller tjänster mot andra (exempelvis sina dotterbolag) och ta betalt för det.
Allt som gäller för företag i allmänhet gäller också specifikt för ett moderbolag. Det som är helt naturligt i ett företag som säljer enbart till externa kunder är dock inte alltid lika naturligt gentemot ett koncernbolag – till exempel att ta betalt för varor och tjänster. Här fokuserar vi därför på de ”interna” tillhandahållandena mellan bolag i en ägargemenskap.
Avdragsrätt kopplat till prissättning i koncern
Fakturering sker ibland mellan två koncernbolag – där något av bolagen har en begränsad avdragsrätt för moms. Då finns särskilda regler i momslagen vid så kallad felprissättning.
I mervärdesskattelagen finns verktyg för SKV som syftar till att förhindra skatteundandragande i affärer mellan närstående bolag. Verktyget kan bara användas när någon av parterna har begränsad avdragsrätt för moms. Den som verkar inom en koncern där alla bolag har full avdragsrätt för moms kan därför sluta att läsa här.
Om det här verktyget inte hade funnits hade koncernen kunnat tjäna på att ett säljande bolag prissätter sina tjänster för lågt till köpande bolag som – helt eller delvis – saknar avdragsrätt för moms. Staten skulle därmed förlora momsintäkter.
Verktyget i lagen ger SKV rätt omvärdera beskattningsunderlaget för moms – höja priset exkl moms – till att motsvara marknadsvärdet. Det innebär att om priset är för lågt får säljande bolag betala ytterligare utgående moms till SKV.
Tänk på att:
- Inköpen används för momsskyldig ekonomisk verksamhet.
- Bli ett aktivt moderbolag mot alla dotterbolag
- Ta betalt för alla varor och tjänster som tillhandahålls.
- Se till att ägarkostnaderna ligger med i prissättningen mot dotterbolagen
Jag hoppas detta gav er en första inblick och möjlighet att reda ut svårigheterna. Behöver du få mer kunskap och bli uppdaterad om det senaste – till exempel EU-domstolens dom från september i år (mål C-98/21)? Självklart djupdyker vi i detta i kursen Stora Momsdagen – missa inte!