Driver du din verksamhet i ett aktiebolag kan du utnyttja möjligheten att få motion och friskvård betald av företaget utan att behöva skatta för det. Reglerna om skattefri motion och friskvård gäller alla anställda, oavsett om du är anställd i ditt eget aktiebolag eller anställd av någon annan.
Om du däremot driver din verksamhet i en enskild firma kan du inte få avdrag för motion och friskvård i din näringsverksamhet eftersom reglerna endast gäller för anställda.
Denna skillnad mellan företagsformerna kan tyckas orättvis. Det är många genom åren som har argumenterat för att denna skillnad i skattelagstiftningen ska tas bort.
När det gäller skattereglerna om förebyggande behandling och rehabilitering är reglerna däremot likvärdiga oavsett företagsform.
Det innebär att du som driver ditt företag som enskild firma kan få avdrag för förebyggande behandling och rehabilitering. Förutsättningen för avdrag är att den åtgärd som sätts in behövs antingen för att du ska få tillbaka din arbetsförmåga (rehabilitering) eller för att du ska kunna fortsätta att driva din verksamhet (förebyggande behandling).
Det är du själv som ska visa att det förhåller sig på detta sätt. Några formella beviskrav med läkarintyg finns inte för att avdrag ska medges. Däremot är det att rekommendera att det finns ett intyg från behandlande personal som styrker behovet av behandlingen.
Valet av behandling är inte avgörande för avdragsrätten
Det avgörande är istället syftet med behandlingen och dess möjligheter att rehabilitera eller förebygga en nedsatt arbetsförmåga. Exempel på vanliga rehabiliteringsåtgärder är behandling av rygg, nacke och axlar hos en sjukgymnast, massör, naprapat eller kiropraktor. Åtgärder i form av psykologstöd och psykoterapi är andra exempel på avdragsgilla behandlingar.
Valet av behandlingsmetod är alltså valfritt och det finns dessutom ingen gräns för vad en avdragsgill behandling får kosta.
Det som kanske inte är känt av alla är att även fysiska aktiviteter kan betraktas som förebyggande behandlingar eller rehabilitering om en läkare eller annan behörig vårdgivare har skrivit ut ett recept på detta (s k FAR). Den som skriver ut receptet ska vara en legitimerad medicinsk person med kunskap om hur man motionerar i hälsosyfte.
Receptet kan vara individuellt utformat så att det framgår vilken aktivitet som är lämplig och hur ofta den ska utföras. Exempel på fysiska aktiviteter i förebyggande eller rehabiliterande syfte är stavgång, simning, styrketräning och yoga.
Möjligheten att få en fysisk aktivitet på recept innebär alltså att motionsaktiviteter av olika slag kan bli avdragsgilla för enskilda näringsidkare. Detta trots att de inte omfattas av reglerna om skattefri motion och friskvård.