Vabba eller vobba – vad är skillnaden?

Än är vi fortfarande inne i årets stora vab-period och många föräldrar måste vara hemma för att ta hand om sitt sjuka barn. Har du koll på skillnaden mellan vab och vob, och vad som gäller för att få ut tillfällig föräldrapenning?

     

den 24 februari 2020 Lotta Sprangers

Rätten att vara ledig från arbetet är kopplat till att föräldern får ersättning i form av tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.

Vad gäller för att vobba?

Vissa anställda har möjligheten att istället ”vobba”, det vill säga vara hemma med sitt sjuka barn och samtidigt arbeta. Men då kan de inte samtidigt ansöka om tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan, istället är det arbetsgivaren som betalar ut vanlig lön. För de som har den här möjligheten är det viktigt att vara överens om vad som ska gälla under ”vobbandet”.

Kombinera vab och vob

Det är möjligt att kombinera ”vabbande” och ”vobbande” under samma dag. Då ansöker föräldern om tillfällig föräldrapenning för den del av dagen då löneavdrag görs och för resten av dagen betalar arbetsgivaren ut lön som vanligt.

Tillfällig föräldrapenning

Möjligheten att få tillfällig föräldrapenning gäller till dess att barnet fyller 12 år, i vissa fall 16 år, och ska täcka en del av inkomstförlusten som uppstår när arbetsgivaren gör löneavdrag för frånvaron.

Ersättning för tillfällig föräldrapenning kan tas ut antingen för en hel dag eller för 75 %, 50 %, 25 % eller 12,5 % av en dag. Arbetsgivaren gör löneavdrag för motsvarande tid. Det är vanligt att löneavdrag vid vab görs per timme.

Kan man överlåta tillfällig föräldrapenning?

Det går att överlåta tillfällig föräldrapenning till någon annan som i sin tur avstår från arbete för att ta hand om ett sjukt barn. Den personen måste avstå från arbete för att ha rätt att få tillfällig föräldrapenning beviljad av Försäkringskassan. Det kan gälla både morföräldrar och farföräldrar men också vänner till familjen

Tips: Orsak till frånvaron, semesterlönegrundande eller inte? 

Har du koll på vilken frånvaro som är semestergrundande? I Servicepaket Lön hittar du vårt interaktiva verktyg som ger dig svar på direkten. Testa själv genom att prova paketet gratis! Fyll bara i formuläret nedan. 

Få snabba svar på dina HR-frågor!

Vore det skönt att ha någon att bolla dina HR-frågor med? Vill du vara säker på att göra rätt enligt de senaste reglerna och lagarna?
I Servicepaket HR hjälper vi dig med både strategisk och praktiskt HR. Välkommen till en enklare arbetsvardag!

Jag vill prova paketet!