Utblick v. 33

     

den 9 augusti 2015

* Finland

Tre stora företagsledare skär ned sina löner. Matti Alahuhta, Reijo Karhinen och Antti Herlin har beslutat att skära ned sina löner med fem procent och uppmanar samtidigt alla finländare till "måttlighetstalkon".

Finlands Näringsliv EK skickade på måndagen ett brev till 16 000 medlemsföretag där man vädjar till företagsledare att i talkoanda minska sina löner för att få Finlands ekonomi på fötter igen.

Tungviktartrion vill på det här sättet bana väg för samhällsfördraget som arbetsmarknadsparterna ska förhandla fram.

I bakgrunden ligger den ekonomiska krisen och den kyliga atmosfär som regeringens hårda nedskärningar har orsakat. Många anser att förutsättningarna för att ett samhällsfördrag ska bli av är dåliga.

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/06/09/tre-stora-foretagsledare-skar-ned-sina-loner

* Island

Vårdstrejkerna på Island kan förbjudas. Ett lagförslag om att förbjuda strejk för vårdpersonal och flera andra högskoleutbildade yrkesgrupper har lagts fram i den isländska riksdagen och beslutades i expressfart. Det gäller biomedicinska analytiker, barnmorskor, röntgenassistenter och sjuksköterskornas strejk.

De olika förbunden har nu fått till den 15 juli på sig att nå en överenskommelse med regeringen. Om inte träder skiljedomare in som utifrån andra kollektivavtalsöverenskommelser gjorda efter den 15 maj räknar ut hur stora löneökningar de olika grupperna inom den offentliga sjukvården ska få i sina kollektivavtal.

I de beräkningarna ingår dock inte de nya kollektivavtal som läkarna lyckades få igenom tidigt i våras och som gav dem rejäla löneökningar och löften om bättre arbetsvillkor.

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2015/Juni/Strejkerna-pa-Island-kan-forbjudas/

* Storbritannien

Utländska sjuksköterskor i Storbritannien riskerar att kastas ut. Den brittiska sjuksköterskeorganisationen RCN varnar för att sjukvården kommer att drabbas hårt om sjuksköterskor från andra länder än EU måste lämna landet på grund av den nya immigrationslagen.

RCN, Royal College of Nursing, har den här veckan haft kongress i Bournemouth. I går röstade drygt 99 procent av delegaterna för en motion som kräver att en ny lag som reglerar invandringen ska slopas. Om inte måste sjuksköterskornas löner höjas radikalt, vilket få tror är möjligt.

För tre år sedan införde den brittiska regeringen de nya reglerna, som enbart gäller för immigranter utanför EU.

De får bara stanna i landet om de efter sex år har lyckats komma upp i en årsinkomst på 35 000 pund.

Med dagens valutakurs motsvarar det cirka 454 000 kronor om året eller en månadslön på nära 39 000 kronor, vilket få av landets sjuksköterskor ens är i närheten av.

Lagen gäller retroaktivt även för de icke EU-medborgare som kom till landet för fyra år sedan, 2011.

RCN varnar nu för att landet bara om ett par år kommer att förlora en stor del av de sjuksköterskor som i dag ser till att den brittiska sjukvården över huvud taget fungerar.

http://www.theguardian.com/society/2015/jun/22/new-immigration-rules-cost-nhs-millions-nursing

* Frankrike

Tusentals franska taxichaufförer har genomfört proteststrejker mot den Californienbaserade taxitjänsten Uber i flera större franska städer. Man bränner däck och sammandrabbar med polisen Genom tjänsten Uber kan privatpersoner ta betalt för att köra passagerare. Parterna gör upp om körsträckan och priset i förväg via en app. Enligt Uber själva har man 1 500 förare och 400 000 kunder. Taxichaufförerna ser verksamheten som ett hot mot sina jobb.

http://www.ft.com/cms/s/0/9b0cb574-1b2c-11e5-8201-cbdb03d71480.html#axzz3eAzaUEhP

* USA

Personlig information rörande flera miljoner statsanställda i USA befaras ha stulits via ett dataintrång där många i USA anser att Kina ligger bakom intrånget. Händelsen har lett till att Katherine Archuleta, högsta chef för the federal Office of Personnel Management, tvingades avgå I veckan.

http://investmentwatchblog.com/hackers-have-personnel-data-on-every-federal-employee/

* Grekland

Läget i Grekland är osäkert. De statsanställda gick den 15 juli ut i en storstrejk. Flera strejker och demonstrationer väntas senare. Strejkarna uppmanas att uttrycka sitt motstånd mot den nya uppgörelsen som grekiska premiärminister Alexis Tsipras gick med på i Bryssel.

Grekiska medier har också rapporterat om flygledarstrejk på grekiska flygplatser den 5 augusti klockan 1400-1800, med eventuella förseningar i flygtrafiken som följd.

Svenska ambassaden uppmanar besökare att vara försiktiga när de besöker centrala Athen eftersom det ofta förekommer demonstrationer i samband med strejker.

Valutan i Grekland är Euro. Observera att det är vanligare att betala med kontanta medel i Grekland än i Sverige, speciellt på landsbygden och mindre öar. Vid resor till Grekland bör man därför se till att ha olika möjligheter till betalning, såväl extra kontanter som kredit- och/eller betalkort. Detta också för att täcka eventuella oförutsedda utgifter och nödsituationer. Resenärer uppmanas att förvara värdesaker, inkl pass, på säkrast möjliga sätt under vistelsen i landet. Resenärer uppmanas även kontrollera att man har en giltig reseförsäkring. Vid resor i och till Grekland bör man hålla sig informerad om lokala förhållanden genom att följa media.

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Athen/Reseinformation/Reseinformation-Grekland/

* Indien

BSI, the Bombay Stock Exchange, har straffat 530 bolag för att de inte senast den 31 mars ha utsett minst en kvinnlig styrelseledamot i enlighet med nya regler utfärdade av SEBI, The Securities and Exchange Board of India.

Straffet uppgår till motsvarande 21 000 SEK för de bolag som inte senast den 1 oktober i år uppfyller kravet på minst en kvinnlig styrelseledamot är därefter ytterligare 700 kr per dag.

http://www.thehindubusinessline.com/markets/stock-markets/woman-on-board-bse-fines-530-firms-for-noncompliance/article7417892.ece

* Storbritannien

Den första strejken i Londons tunnelbana sedan 2002 inleddes på onsdagen den 8 juli. De strejkande tunnelbaneförarna inom London Underground motsätter sig planer på att köra dygnet runt. De kräver dessutom högre lön. Omkring 20 000 anställda från fyra olika fackförbund i tunnelbanan deltog i strejken. Londons transportmyndighet meddelade att den sätter in 200 extrabussar och placerar ut hyrcyklar för att bistå passagerare. Dessutom lade myndigheten ut kartor med lämpliga promenadstråk markerade på sin hemsida.

http://www.theguardian.com/uk-news/2015/jul/08/tube-strike-london-travel-mayhem-24-hours

* Danmark

Ingen blockad mot Ryanair. De svenska sympatiåtgärder som varslats mot Ryanair återkallades i lördags den 18 juli. Orsaken är att flygbolaget flyttat båda sina danska baser från Danmark till Litauen.

Det var svenska Seko, Transport, ST och Unionen som hade varslat om sympatiåtgärder för att stödja de danska facken i deras konflikt med Ryanair. Varslet gällde blockad för allt arbete med Ryanairplan som kunde komma att omdirigeras till svenska flygplatser.

De danska fackförbunden har återkallat sina stridsåtgärder mot Ryan Air, då primärkonfliktens lagliga grunder är borta. Ryan Air har stängt sin sista bas i Danmark, och finns därmed inte kvar med någon verksamhet i Danmark.

http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/2015/Juli/Seko-aterkallar-sympatiatgarder-mot-Ryan-Air/

* Finland

När man betalar lön eller arvode i Finland uppstår så kallade lönebikostnader vilka uträknas från bruttolönen plus eventuellt värde av naturaförmån (2015):

  • Socialskyddsavgift (2015 = 2,08 % för privata arbetsgivare)
  • Pensionsavgift för arbetsgivaren (ArPL-pension ca 19 % )
  • Arbetslöshetsförsäkring (0,80%)
  • Lagstadgad olycksfallsförsäkring som innehåller olycksfalls-, och grupplivförsäkring. (Premien för dessa är ca 0,3-0,5 procent år 2015)

http://foreningsresursen.fi/ekonomi/foreningen_som_arbetsgivare/loner_och_arvoden/

* Tyskland

Tyska löner för utländska lastbilschaufförer på genomresa har stoppats. EU säger nej till den tyska lagen. Lönen skulle krävas även för lastbilschaufförer som kör transittrafik. Men i förra veckan stoppade EU-kommissionen minimilönen för utländska chaufförer som passerar igenom Tyskland. Modellen strider mot den fria rörligheten, anser kommissionen. Tyskland har två månader på sig att överklaga beslutet, skriver Arbetet.

http://www.transport.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Inga-tyska-loner-for-transitresor/

* Norge

De omkring 240 anställda på Nova Sea i Lurøy får i genomsnitt 95 000 NOK i bonus baserat på förra årets resultat.

Omsättningen förra året uppgick till1,67 miljarder NOK med ett resultat på 453 miljoner NOK. Nova Sea är den största nordnorska producenten av odlad lax.

http://www.nettavisen.no/nyheter/ga-alle-ansatte-95000-kroner-i-bonus/3422811545.html