Utblick

     

den 8 oktober 2015

* Indien

Den 2 september gick miljontals indier ut i en endagarstrejk i protest mot försämrad arbetsrätt. Från regeringen hördes dock ingenting eftersom arbetsmarknadsministern Bandaru Dattatreya var på annat håll. Han deltog i ett G-20 möte. Strejken avblåstes redan första dygnet av ett av de stora fackförbunden Indian National Trade Union Congress för att ge regeringen möjlighet att analysera de fackliga kraven.

http://indianexpress.com/article/india/india-others/union-leaders-term-bharat-bandh-a-grand-success/

* Finland

Fredagen den 18 september strejkade finländarna i protest mot regeringens sparplaner som bl a innebär färre semesterdagar, halverad ersättning för övertidsarbete och införande av karensdag.

Medlemmar i omkring 20 finska fackföreningar deltog i fredagens strejk som en protest mot regeringens åtstramningspolitik. Strejken berörde både industri och kommunikationer. Finnair ställde in ett 15-tal inrikesflyg och allt tågtrafik stoppades under dagen.

Flygbolaget Finnair har på förhand ställt in 15 inrikesflyg, och förseningar väntas också på andra flygningar. All tågtrafik har stoppats mellan klockan 06 och 18 och bussarna står still ett dygn framåt från klockan 03 på morgonen

Enligt Finlands Näringsliv EK kostade stordemonstrationen samhället ca 100 miljoner euro i utebliven bruttonationalprodukt. EK:s direktör Ilkka Oksala anser att fackföreningsrörelsen måste förstå att samhället inte har råd med sådana här förluster, och att det påverkar både företagen och löntagarna negativt. EK har räknat ut att med de 100 miljoner euro som nu gick till spillo skulle man ha kunnat anställa till exempel 2 400 sjukskötare för ett år.

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/09/18/ek-demonstrationen-kostade-100-miljoner-euro

* Frankrike

Det franska statliga järnvägsbolaget SNCF har dömts för diskriminering och måste betala miljardbelopp i skadestånd. Tusentals arbetare från Marocko kunde aldrig göra karriär, och fick sämre löner än sina franskfödda kamrater.

Det handlar om diskriminering enligt Arbetsdomstolen.

I genomsnitt tvingas SNCF betala ut 200 000 euro (1,85 miljoner svenska kronor) i skadestånd till var och en av arbetarna. Totalt kan det handla om närmare 150 miljoner euro.

Järnvägsbolaget har nu en månad på sig för att överklaga domen.

http://www.leparisien.fr/economie/discirimination-la-sncf-condamnee-pour-l-emploi-de-chibanis-marocains-21-09-2015-5112747.php#xtref=https%3A%2F%2Fwww.google.com

* Norge

Nyligen varslade oljeservicebolaget Aker Solutions om uppsägning av upp till 500 anställda

Knut Sunder, direktör på branschorganisationen Norsk Industri varnar nu för en våg av uppsägningar inom oljeindustrin väntas senare i höst. Orsaken uppges vara oljeprisfallet och låg aktivitetsnivå i marknaden.

https://www.dn.no/nyheter/energi/2015/09/01/1130/oljesmellen/norsk-industri-advarer-dette-er-starten-p-ny-nedbemanningsblge

* Finland

Finska nedskärningar väcker facklig ilska. Den finländska regeringen presenterade nyligen ett omfattande sparpaket, med bland annat kraftigt förkortad semester och självrisk i sjukförsäkringen. Framför allt kvinnorna blir förlorare, menar tjänstemannafacket STTK.

Att ett tufft sparpaket var på väg var aviserat. Detta sedan statsminister Juha Sipiläs (C) så hett eftertraktade ”samhällskontrakt” gått i stöpet, på grund av fackligt motstånd.

Regeringens mål med kontraktet var att åstadkomma en femprocentig förbättring av Finlands konkurrenskraft. Men från arbetstagarhåll ansåg man att det mest handlade om att gå arbetsgivarna till mötes.

I det paket som regeringen – bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet (Moderaterna) samt Sannfinländarna – på tisdagen lade fram föreslås semestern för offentliganställda skäras ned från 38 till 30 dagar. En obetald karensdag införs vad gäller sjukskrivningar, två allmänna helgdagar blir obetalda och övertidsersättningen halveras.

http://www.arbetsvarlden.se/finska-nedskarningar-vacker-facklig-ilska/

* Tyskland

Tyskland är det land i Västeuropa vars befolkning krymper och åldras snabbast, vilket i riskerar drabba pensioner, hälsovård och framtida ekonomisk tillväxt.

Wall Street Journal rapporterar nu att Storbritannien, enligt vissa beräkningar, är på väg att gå om Tyskland som Europas största ekonomi år 2030. Anledning till det är just antalet unga invandrare i landet, uppger tidningen.

Landets federala byrå för migration och flyktingar har uppgett till tidningen att hälften av migranter som kom till Tyskland till juli i år var yngre än 25 år. Cirka 20 procent kom från krigshärjade Syrien och fyra av fem av dessa tros komma från "genomsnittliga eller välbärgade ekonomiska förhållanden och ha en bra utbildning". Invandrare som tar stora risker för att komma utomlands ofta tenderar att vara mer företagsamma människor.

Tyskland står inför en allvarlig kompetensbrist som äventyrar konkurrenskraften hos en del företag. Så nu gäller det för landet att integrera nyanlända så fort som möjligt på sin arbetsmarknad.

Ekonomer varnar att Tyskland, utan invandring, snart skulle få svårigheter med att betala ut pensioner och ta hand om sina äldre. Cirka en tredjedel av befolkningen kommer att vara äldre än 65 år till 2060. Antalet människor i arbetsför ålder riskerar att krympa med en tredjedel.

http://www.wsj.com/europe