Utblick

     

den 4 april 2016

* USA

För sex år i rad har Google toppat Fortunes lista över de "100 bästa företagen att arbeta för." Det har också erkänts över 100 gånger under de senaste fem åren som en exceptionell arbetsgivare både i USA och andra länder.

Vad gör Google arbetsmiljö så enastående? Laszlo Bock, senior vice president People Operations för Google, har skrivit en bok med titeln Work Rules! Insights from Inside Google That Will Transform How You Live and Lead. Bock leder Googles People operatons som omfattar "alla områden med anknytning till attraktion, utveckla och behålla" Googlers.

Bock säger bl a att HR behöver mer än bara HR-människor. Enligt Bock är hemligheten att en "tre tredjedelar" modell används för att bemanna HR-funktionen. Bock förklarade att en tredjedel består av människor från traditionella HR bakgrunder, en annan tredjedel rekryteras från strategisk rådgivning och den sista tredjedelen består av akademiker inom områden som sträcker sig från organisationspsykologi till fysik.

Bock beskriver också hur han och hans kollegor ändrat några grundläggande anställningsprocesser på Google baserat på experiment och analys.

När han började på Google 2006 tog det mellan sex och nio månader att slutföra en rekrytering. Den absurt långa rekryteringstiden blev ökänd.

"Så vi gjorde en hel del matematiska beräkningar och vi gjorde en hel del experiment", säger Bock. Med hjälp av en bemanningsanalytiker Todd Carlisle kom man fram till att det behövdes fyra intervjuer för att med 86 % säkerhet förutsäga vem som skulle anställas. Med denna metod gick den genomsnittliga rekryteringstiden ned från sex månader till 45 dagar.

http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/open-sourcing-googles-hr-secrets/

Amerikanska löner I topp - Twitter Inc anstränger sig för att få folk att stanna

Konkurrenskraftig lön, starkt ledarskap och förtroende för företagets framtid är tre områden som ska leda till att man får topp-talanger att stanna på Twitter. Nyligen har man också introducerat kontantbonusar till en del anställda på mellan 50 000 USD och upp till 200 000 USD om de stannar ytterligare mellan 6 och 12 månader.

http://www.reuters.com/article/us-twitter-employment-idUSKCN0WC0D9

* Frankrike

En stor flygledningsstrejk i Frankrike veckan före påsk orsakade kaos i den europeiska flygtrafiken.

– Det påverkar lufttrafiken som är till och från Frankrike, och även över Frankrikes luftrum. Så det påverkar ju en del av vår trafik, säger SAS presschef Fredrik Henriksson.

Strejken har inneburit att ett antal flygningar fått ställas in. Vissa flygavgångar har också blivit försenade. Resenärer med både SAS och Norwegian har påverkats.

Även flygbolaget Ryan Air har påverkats av flygledningsstrejken. I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver de att de är kritiska till strejken och att de uppmanar den franska regeringen att försöka motverka fortsatt påverkan på lufttrafiken.

http://www.expressen.se/nyheter/svenskar-fast-i-det-franska-flygkaoset/

* Grekland

Grekiska hushåll och företag plockade ut motsvarande 5,1 miljarder kronor ur konton i landets banker i februari. Därmed minskade insättningarna med 0,4 procent till 121,7 miljarder euro, den lägsta nivån på nästan 13 år.

http://www.europaportalen.se/content/ny-vag-av-uttag-ur-grekiska-banker?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=e