Tre av tio tjänstemän saknar kunskap om tjänstepension

Tre av tio privatanställda tjänstemän känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att det i snitt handlar om 2 900 kronor i månaden i pensionsavsättning. Det visar en ny undersökning från PTK.

     

den 29 april 2016

– Nu när det orange kuvertet landar i brevlådan påminns många om den framtida pensionen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig trygg, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

För en genomsnittlig privatanställd tjänsteman som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP sätter arbetsgivaren av 2 900 kronor i månaden till den framtida pensionen. Men 28 procent av de privatanställda tjänstemännen känner alltså inte till att detta ingår i kollektivavtalet. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av PTK.

Genom kollektivavtalet får tjänstemannen dessutom tillgång till ett pensionssparande med halverade avgifter, jämfört med den öppna marknaden. Det gör att mer pengar går till pensionen, i stället för som onödiga avgifter till mellanhänder.

För många kommer den allmänna pensionen från staten att motsvara knappt hälften av den tidigare lönen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen.

– Kollektivavtalet bidrar till ökad trygghet genom hela arbetslivet, också när man är pensionär. Vi vill att fler ska ta del av fördelarna med kollektivavtal, säger Anna Allerstrand.

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal och har därmed den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP. Tjänstepensionen betalas av arbetsgivaren och omfattar alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.


Källa: http://www.ptk.se/sv/Nyheter/Tre-av-tio-tjansteman-saknar-kunskap-om-tjanstepension/