Träningstvång på kommunalt bolag i Kalmar

Alla anställda på Kalmar Vatten måste träna. Annars riskerar de att gå miste om högre lön. Kalmar Vatten har ett 80-tal anställda uppdelade på fem avdelningar.

     

den 20 maj 2015

Enligt HR-chefen Linn Sjögren är de flesta anställda nöjda med upplägget, även om vissa kan ha svårt att komma iväg till träningen i perioder – både på grund av hög arbetsbelastning och bristande motivation. Belastningsskadorna har minskat och personalen är gladare. Därmed är de också effektivare och gör ett bättre jobb, fortsätter Linn Sjögren.

– Om någon systematiskt inte tränar kan vi hålla nere lönen för den personen, säger Linn Sjögren. Träningen ingår numer också som ett kriterium i löneförhandlingarna. Den som inte motionerar kan därmed få en sämre löneutveckling på sikt.

Den obligatoriska friskvården infördes 2007 och uppfattas som positiv av många. Men det finns även kritiker, säger Siv Jidflo, administrativ assistent.

– Det finns alltid folk som inte tycker om att träna, och då är det ju inte så populärt. Men det står i vår befattningsplan att det är obligatoriskt och det kollas ju upp.

– Det står i vår befattningsbeskrivning att vi ska träna på arbetstid, så det är inget konstigt säger företrädare för facket.

Det var först på anställningsintervjun till jobbet som VA-projektör på Kalmar Vatten som Martin Nyrén fick veta att företaget tillämpade obligatorisk träning för personalen. Alla ska styrketräna en gång i veckan och därutöver gå på ett valfritt pass, som simning eller yoga.

– Det kändes jättepositivt, som en väldig förmån från arbetsgivaren. Jag hade aldrig hört talas om att anställda erbjuds träning i den här omfattningen, säger Martin Nyrén.

Kalmar Vatten kräver att all anställd personal tränar minst en timme vid två olika tillfällen i veckan. Det kan ske på arbetstid, men den som föredrar kvällstid får betalt per timme. Bolaget vill på så sätt se till att alla håller sig friska. Eventuellt fusk kontrolleras då det begärs ut närvarolistor från gym som anställda har gratis tillgång till.


Källa: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20330971.ab