Hur ser då skattereglerna i vanliga fall ut när det gäller sommargåvor? Nja, som vanligt så är det ju inte så enkelt och okomplicerat i skattevärlden.
Den som är lite bevandrad i inkomstskattelagens regelverk om personalgåvor känner ju redan till att det i praktiken bara finns tre olika typer av gåvor som är skattefria för de anställda.
Dessa är julgåvorna (värde högst 500 kronor inklusive moms), jubileumsgåvorna (endast företagets eget jubileum, till exempel 25-årsfirande; högst 1 500 kronor inklusive moms) och minnesgåvor (när den anställde exempelvis fyller 50 år eller slutar sin anställning; högst 15 000 kronor inklusive moms). Punkt slut!
Sommargåva istället för julgåva?
Men om företaget nu inte tänker ge bort några julgåvor i år då? Man kanske redan har ”slagit i taket” för de så kallade coronagåvorna. Kan man då inte ge en skattefri sommargåva som är värd högst 500 kr istället, undrar en arbetsgivare som tänkt till? Nej, tyvärr inte! Lagtexten är lite fyrkantig i det avseendet.
En sommargåva ses helt enkelt som ersättning för utfört arbete och är därför skattepliktig. Arbetsgivaravgifter ska betalas på beloppet, och förmånen ska redovisas på den anställdes individuppgift i arbetsgivardeklarationen. Företaget får avdrag för beloppet plus socialavgifterna som lönekostnader. Tänk på att företaget inte får avdrag för den ingående momsen på gåvan. Momsen blir istället avdragsgill som en del av lönekostnaden.
Men om man ger bort en liten Trisslott då? Den kostar ju bara 30 kr! Visst är väl en sådan skattefri som sommargåva? Samma svar här: nej, tyvärr inte. Lotten är ju lika skattepliktig som en till sommargåva kamouflerad julgåva.
Så här stelbenta är faktiskt skattereglerna. Allt bygger på att det vi som anställda får av våra arbetsgivare helt enkelt är ersättning för det arbete som vi utför och som åligger oss i våra anställningar.
Men kan man inte ge bort något annat då utan beskattning?
Ledig tid är okej!
Jo, det kan man absolut! Jag brukar ge rådet att ge bort ledig tid istället; en alldeles förträffligt bra social förmån som är guld värd. Varför inte vara generös och ge till exempel en extra semesterdag till någon – eller några – i personalen som man vill premiera? Eller några komplediga timmar. Eller att den anställde kanske kan få gå hem tidigare några fredagar.
En win-win-lösning för såväl arbetsgivaren som den anställde, tycker jag. Det allra bästa är att ledig tid dessutom är en skattefri förmån för personalen.
I alla fall än så länge…