Terminalglasögon – skattefria arbetsredskap för anställda

Anställda som arbetar vid bildskärm mer än en timma om dagen har rätt att genomgå en synundersökning på arbetsgivarens bekostnad. Det framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 1998:5).

     

den 12 november 2018 Lennart Salomonsson

Vid behov ska arbetsgivaren dessutom tillhandahålla terminalglasögon. Både den fria synundersökningen och glasögonen utgör skattefria förmåner.

Arbetsgivaren kan här bestämma hur mycket glasögonbågarna som mest får kosta. Om den anställde vill ha ett par dyrare bågar kan löneväxling (bruttolöneavdrag) för mellanskillnaden vara ett alternativ.

Närprogressiva glasögon

Enligt Arbetsmiljöverket är terminalglasögon – per definition – sådana glasögon som är särskilt utprovade för bildskärmsarbete. Glasögonen är konstruerade för att fungera på ett synavstånd på mellan ca 50 och 70 cm.

Arbetsförhållandena kan dock innebära att synavståndet varierar mycket. Så kallade närprogressiva glas kan då bli aktuella. Sådana glasögon, som enligt Arbetsmiljöverket fungerar på ett synavstånd på mellan ca 35 och 200 cm, kan därför också utgöra skattefria terminalglasögon.

Skattepliktiga glasögon

Arbetsgivare som har bekostat en anställds glasögon som inte utgör terminalglasögon har i princip lämnat en skattepliktig förmån. Värdet av denna uppgår till marknadsvärdet av glasögonen inklusive moms. 

Exempel på skattepliktiga glasögon är fria fullt progressiva glasögon som den anställde även använder för sitt terminalarbete.

Vill du hålla dig uppdaterad och få senaste nytt inom skatt? 

Då kan du prova Servicepaket Skatt gratis, och få tillgång till de senaste nyheterna på skatteområdet, en gedigen faktabank, smarta räknesnurror, checklistor och support m m.