Strumpbråk ledde till löneavdrag för fem bussförare

Flera bussförare vid Keolis i Stockholm skickades hem med löneavdrag för att de saknade svarta strumpor på fötterna. En del av dem fick även en varning. Den sjunde september ska parterna träffas i en lokal förhandling.

     

den 7 september 2015

I början av juli var det över 30 grader varmt, vilket fick en del bussförare att ta av sig strumporna. Nu har bussföretaget Keolis straffat dem som inte följt uniformsreglerna och kört i skor utan strumpor eller i sandaler.

Den 1 juli införde Keolis de nya uniformsreglerna, som bland annat kräver svarta strumpor och mörka skor. Fem bussförare som körde i sandaler i början av juli skickades hem från jobbet, med löneavdrag.

Klädbråket är extra infekterat på grund av att Kommunal och Keolis inte är överens om hur uniformen ska se ut. Den har diskuterats i en arbetsgrupp i 1,5 år utan att arbetsgivare och fack kan komma överens.

– Nu kör Keolis sin linje. De struntar i det samverkansavtal som finns med Kommunal. Arbetsgivaren kallar det samverkan, vi kallar det motverkan. De konfererar och sen meddelar de oss vad de kommit fram till, säger Christer Swanson. Han menar också att arbetsgivarna har trappat upp bråket, bland annat genom att dra löneavdrag för minsta försening, alldeles oavsett vad förseningen beror på.

Den sjunde september ska parterna träffas i en lokal förhandling.

Under tiden har företaget bestämt att förarna i sin uniform ska ha 10 plagg, inklusive en stickad mössa, handskar och bälte. Utöver detta har de att välja på långbyxor, shorts eller kjol, lång- och kortärmad skjorta, kavaj, tjock tröja samt jacka med avtagbart foder. Till detta ska förarna ha svarta strumpor och mörka skor.

Keolis HR–chef, Cecilia Jerneheim, är ansvarig för den nya uniformen.

– Vi vill att uniformerna ska vara enhetliga och visa vad vi står för. De ska ge ett propert intryck.


Källa: http://www.ka.se/fick-loneavdrag-efter-strumpbrak