Tips på skattefria sommargåvor till din flitiga personal

Så här dags på året – innan sommarsemestrarna drar igång – brukar vi få frågor om man kan lämna skattefria sommargåvor till sin personal. Som en liten uppmuntran för ett gott jobb. De allra flesta är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda och vet att sådana kan ges bort skattefritt, om det görs på rätt sätt.

     

den 1 juni 2017

Hur är det då med sommargåvor? Nja, här är det ju inte lika enkelt i skattevärlden. Den som är lite bevandrad i inkomstskattelagens regelverk om personalgåvor känner ju redan till att det i praktiken bara finns tre olika typer av gåvor som är både skattefria för den anställde och avdragsgilla för arbetsgivaren.

Dessa är julgåvorna (värde högst 450 kr inkl moms), jubileumsgåvorna (endast företagets eget jubileum, t ex 25-årsfirande; högst 1 350 kr inkl moms) och minnesgåvor (när den anställde t ex fyller 50 år eller slutar sin anställning; högst 15 000 kr inkl moms). Punkt slut.

Men om företaget nu inte tänker att ge bort några julgåvor i år, då? Kan man inte ge en skattefri sommargåva som är värd högst 450 kr istället, undrar en arbetsgivare som tänkt till. Nej, tyvärr inte. Lagtexten är lite fyrkantig i det avseendet.

Det ses helt enkelt som ersättning för utfört arbete och är skattepliktigt som lön. Det ska betalas arbetsgivaravgifter på beloppet och även redovisas på den anställdes kontrolluppgift. Företaget får avdrag för beloppet plus socialavgifterna som lönekostnader. Tänk på att företaget inte heller får avdrag för den ingående momsen på gåvan. Momsen blir istället avdragsgill som en del av lönekostnaden.

Men om man ger bort en liten Trisslott, då? Den kostar ju bara 30 kr! Visst får man väl avdrag för det? Samma svar här: nej, tyvärr inte. Inte som skattefri gåva i alla fall. Lotten är ju lika skattepliktig som den till sommargåva kamouflerade julgåvan ovan.

Så här stelbenta är faktiskt skattereglerna. Allt bygger på att det vi som anställda får av våra arbetsgivare helt enkelt är ersättning för det arbete som vi gör och som åligger oss i våra anställningar. Men kan man inte ge något annat då?

Jo, det kan man absolut! Jag brukar ge rådet att ge bort ledig tid istället; en alldeles förträffligt bra social förmån som är guld värd. Varför inte vara generös och ge t ex en extra semesterdag till någon – eller några – i personalen, som man vill premiera? Eller några komplediga timmar. Eller att den anställde kanske kan få gå hem tidigare några fredagar. En win-win-lösning för såväl arbetsgivaren som den anställde, tycker jag.

Och det allra bästa är att det är en skattefri förmån för din personal. I alla fall än så länge…!


Skatteträff 20/21 – Årets stora uppdateringsdag inom skatt

 

 
Boka din plats här!