Istället för att göra som vanligt kan man tjäna upp till 20 000 kr bara genom att ompröva uppskovet, säger Robert Selvaag, skatteexpert på Simployer.
Istället för att göra som vanligt kan man tjäna upp till 20 000 kr bara genom att ompröva uppskovet, säger Robert Selvaag, skatteexpert på Simployer.

Slipp ränta på uppskov

Har du sålt en bostad och fått uppskov med skatten? Funderar du på att lösa uppskovet, eller är du kanske tvungen enligt skattereglerna? Har du kanske redan löst det till och med? Inga problem – begär omprövning av tidigare deklarationer och tjäna tusenlappar.

     

den 18 februari 2020 Robert Selvaag

Den som sålt sin bostad med vinst kan få uppskov med att betala skatten på hela eller en del av vinsten. Ett uppskov innebär dock att man får betala en årlig skatt på ca 0,5 procent av uppskovets storlek.

Beloppet du får uppskov med är själva vinsten när du säljer bostaden. Skatten på vinsten är 22 procent. Att ha ett uppskov på en miljon kronor innebär alltså att du har en skatteskuld på 220 000 kronor, som varje år kostar dig 5 010 kronor i ränta. En skuld som dessutom måste betalas någon gång.

Om man ställer uppskovsräntan i relation till själva skatteskulden innebär den en ränta på hela 3,25 procent före skatteavdrag. I dagens ränteläge kan det alltså finnas stora pengar att tjäna bara på att utöka sina befintliga bolån och lösa uppskovet. Ännu mer går att tjäna om man löser uppskovet på rätt sätt.

Begär omprövning

Istället för att bara lösa ett uppskov på vanligt sätt bör du begära omprövning av tidigare års deklarationer, och helt enkelt avstå från det retroaktivt. På så sätt kan du spara flera tusen kronor i uppskovsränta. Det beror på att kostnadsräntan på skattekontot är väldigt låg. De senaste åren har den legat på 1,25 procent på årsbasis.

– Istället för att göra som vanligt kan man tjäna upp till 20 000 kr bara genom att ompröva uppskovet, säger Robert Selvaag, skatteexpert på Simployer.

Om du begär en omprövning så måste du betala ett extra års ränta på själva skatten för bostadsförsäljningen. På en kvarskatt om 220 000 kronor blir kostnadsräntan 2 750 kronor på ett år. Du slipper dock betala någon uppskovsränta och spar alltså pengar.

Man kan begära omprövning för som mest fem år tillbaka i tiden. Under 2020 kan du alltså begära omprövning av deklarationerna för åren 2015 och framåt. Dessa deklarationer gäller inkomståren 2014 och framåt.

Om du kan begära omprövning ända tillbaka till det år då du deklarerade försäljningen får du alltså tillbaka all uppskovsränta som du betalat.

Påverkar Januariöverenskommelsen?

I den s k Januariöverenskommelsen mellan S, Mp, C och L ingår att räntebeläggningen av uppskov ska tas bort. Ingenting sägs dock om när detta skulle ske.

Om det sker, vilket inte på något sätt kan anses hugget i sten, kommer det med allra största sannolikhet att gälla för tid efter ändringen. För tid före ändringen kommer alltså uppskovsräntan sannolikt att ligga kvar. Den kan därmed fås tillbaka genom att begära omprövning så som vi beskrivit ovan, även om reglerna skulle ändras.


Få snabba svar på dina skattefrågor!

Svårt att hänga med i det senaste på skatteområdet? På jakt efter kvalificerade svar på dina frågor – snabbt?
I Servicepaket Skatt hjälper vi dig att tolka snåriga lagar och skatteregler, så att du kan lägga tiden på annat. Välkommen till en enklare skattevardag!

Jag vill prova paketet!