Så här års är det många som drabbas av förkylning, influensa eller andra sjukdomar. Detta är naturligtvis besvärligt för den som drabbas, men det påverkar också arbetsgivaren. Enligt sjuklönelagen ska arbetsgivaren stå för sjuklön under sjuklöneperioden (dag 2–14), men har en anställd alltid rätt till sjuklön? Vissa kriterier måste vara uppfyllda – annars kan arbetsgivaren i princip avstå från att betala ut sjuklön.
Att sjukdom är synonymt med sjuklön tänker nog de flesta, men även när febern är framme gäller det att följa regelverket. Här följer en sammanställning över vad som krävs för att man som anställd ska ha rätt till sjuklön:
Det är arbetsgivaren som ytterst bedömer om kraven för sjuklön är uppfyllda. Det gäller till exempel att ta ställning till i vilken omfattning sjukdomen sätter ner den anställdes arbetsförmåga. I princip är detta något som måste göras för varje gång en anställd är sjuk.
– I många fall är det inte lämpligt eller möjligt att utreda arbetsförmågan, exempelvis vid influensa och feber. I andra fall är det mer motiverat, till exempel om den anställde har stukat foten. Det handlar om att hitta rutiner som är bra för både den anställde och verksamheten, säger Anna Schönfelder, arbetsrättsexpert på Tholin & Larsson.
Att bedöma om arbetsförmågan är nedsatt eller inte kan vara svårt. Har man tillgång till en företagshälsovård kan denna vara ett stöd för bedömning av arbetsförmågan. Ett annat verktyg som kan vara nyttigt när anställda blir sjuka är en personalhandbok. I en sådan kan man smidigt förmedla vad personalen behöver tänka på när det gäller, sjukdom, sjuklön, sjukanmälan och mycket mer.
Klicka här för att läsa mer om Tholin & Larssons personalhandbok.