Sextimmarsdag – med heltidslön

Konceptet med heltidslön för sextimmarsdag finns nu på prov på olika håll i landet och med olika upplägg efter olika behov.

     

den 9 augusti 2015

På de nio avdelningarna på Svartedalens äldreboende i Göteborg har politikerna nyss beslutat att förlänga försöksverksamheten med ett år.

Det är Vänsterpartiet i Göteborg som tagit initiativet till arbetstidsförkortningen. Efter det att projektet avslutats ska resultatet mätas mot ett annat äldreboende, där anställda jobbar åttatimmarsdag som vanligt.

I Karlskoga kommun har man länge haft svårt att rekrytera sjuksköterskor till kvällspassen inom äldreomsorgen. I ett försök att locka fler sjuksköterskor till kvällspassen erbjuder man nu sjuksköterskor deltid med full lön. Det innebär jobba 75 procent men få betalt för en heltidstjänst.

– Det är över huvud taget svårt att få tag på sjuksköterskor och så är det i hela landet. Vi har diskuterat fram och tillbaka hur vi ska kunna lösa det här problemet, säger Birgit Wennberg, enhetschef på sjuksköterskeenheten i Karlskoga.


Källor: http://www.ka.se/sextimmarsdag-med%20-samma-lon & http://nwt.se/karlskoga-degerfors/2015/07/13/full-lon-for-deltidsjobb