Begär ROT/RUT-utbetalning senast 31/1!

Är du näringsidkare och har utfört ROT- eller RUT-arbete före årsskiftet? Har kunden betalat fakturan innan den 31 december 2016? Då måste du begära utbetalning för detta senast den 31 januari i år.

     

den 26 januari 2017

Avdraget behöver inte vara beslutat innan detta datum för att köparen ska kunna få ROT- eller RUT-avdrag. Det räcker att ansökan är inlämnad. Missar du att begära ersättning i rätt tid förlorar privatpersonen rätten att få ROT- eller RUT-avdrag för de aktuella arbetena. Det innebär att möjligheten att få ROT- eller RUT-avdrag för dessa arbeten över huvud taget inte kan göras gällande mot Skatteverket.

I sådana situationer är det frågan om vem som ska stå för förlusten av det ”borttappade” ROT- eller RUT-avdraget.

Har man inte avtalat något annat står det ofta på fakturan att hantverkaren har rätt att kräva pengar av den som jobbet är utfört åt, om man inte får ut något rotavdrag. Detta är dock ofta inget avtal i egentlig mening, utan en ensidig deklaration från näringsidkaren. Det innebär att det kan uppstå en tvist om vem som ska stå för det uteblivna ROT- eller RUT-avdraget.

Det allra bästa är dock att undvika problemet genom att se till att ansöka i tid.

Möjligt att anmäla ombud

Tänk också på att du kan ta hjälp att söka utbetalningen genom att låta någon vara ombud för dig.

Ombudsansökan görs hos Skatteverket. Du hittar länken här.

Håll dig uppdaterad inom skatt, moms, lön och HR

Tholin & Larssons Servicepaket håller dig uppdaterad inom ditt område. Som abonnent kan du vara säker på att inte missa något viktigt.

Läs mer om om våra Servicepaket och teckna ditt provabonnemang här »


Skatteträff 20/21 – Årets uppdateringsdag inom skatt

 


Boka din plats här!