Vilka tävlingsvinster för anställda är skattefria och vilka är det inte? Lennart Salomonsson, skatteexpert hos Tholin & Larsson, förklarar en märklig skattekonsekvens,
Vilka tävlingsvinster för anställda är skattefria och vilka är det inte? Lennart Salomonsson, skatteexpert hos Tholin & Larsson, förklarar en märklig skattekonsekvens,

PT-timmen billigare än en trisslott!

I vår serie ”Märkliga skattekonsekvenser” har turen kommit till anställdas tävlingsvinster. Frågan är om sådana ska förmånsbeskattas i alla lägen eller om det finns vinster som kan vara skattefria.

     

den 10 december 2018 Lennart Salomonsson

Ersättning för utfört arbete

Det är inte ovanligt att arbetsgivare anordnar tävlingar av olika slag bland sina anställda. Sådana tävlingar kan vara ett sätt för arbetsgivarna att få motiverad personal.

Det kan till exempel handla om att teckna flest kontrakt under en månad. En annan tävling kan vara att den som går flest steg under en månad med sin stegräknare vinner ett pris.

Frågan är då om vinsterna i dessa tävlingar kan vara skattefria eller om de utgör skattepliktiga förmåner för vinnarna.

Enligt huvudregeln är allt som en anställd får av sin arbetsgivare skattepliktigt; det ses som ersättning för utfört arbete. Det spelar därför ingen roll hur ersättningen betecknas, till exempel lön, förmån, skadestånd eller tävlingsvinst.

Vissa vinster är skattefria…

Men det finns skattefria tävlingsvinster. Det gäller sådant som de anställda annars kan få som skattefri personalvård, till exempel kaffe och smörgås, en blomsterbukett eller motion och friskvård.

Den intressanta vinsten här är naturligtvis en motions- och friskvårdsaktivitet, t ex en massagebehandling eller en timmes träning med en PT. Under förutsättning att denna enstaka motions- och friskvårdsaktivitet kostar högst 1 000 kr inklusive moms är den skattefri.

…men de flesta är skattepliktiga

Arbetsgivare kan inte ge till exempel cyklar, gåstavar eller stegräknare till sina anställda inom ramen för skattefri motion och friskvård. Inte heller trisslotter och biobiljetter kan vara skattefria i detta sammanhang.

Det innebär att de anställda ska beskattas för dessa förmåner. Det spelar ingen roll att det är fråga om vinster i tävlingar på arbetsplatsen; de är skattepliktiga ändå.

Om vinsten i arbetsgivarens tävling är en trisslott ska den anställde alltså beskattas för 30 kr. Skulle vinsten däremot bestå av ett träningspass för 1 000 kr på gymmet är den skattefri.

Märkligt, eller hur?

Håll dig uppdaterad på skattereglerna!

Att arbeta med skatt innebär att man ständigt måste vara uppdaterat om vad som är på gång på skatteområdet. Med Servicepaket Skatt kan du känna dig trygg i att alltid ha tillgång till det senaste, och att du har ett korrekt svar nära till hands när du behöver det. Få tillgång till paketet


Skatteträff 20/21 – Årets uppdateringsdag inom skatt

 


Boka din plats här!