Privattipset v. 33

     

den 9 augusti 2015

* Vikten av att spärra sitt borttappade kreditkort

Kreditkort i all ära, smidigt på många olika sätt men ett innehav medför också en hel del risker. Det absolut vanligaste som händer med ett kreditkort är att det tappas bort. Det är väldigt viktigt att ha kontroll på sitt kort och veta att man har det med sig eftersom ett borttappat kort kan få ödestigna konsekvenser. Det här gäller inte bara kortet utan all den information som har med kortet att göra så som pinkoder och uppgifter. Skulle du mot förmodan ändå tappa bort ditt kort är det mycket viktigt att du spärrar det så att ingen person som hittat kortet kan använda det på din bekostnad.

Att spärra sitt kreditkort

För att du skall förstå vikten av att spärra ett kredit- eller betalkort så kan det jämföras med att lämna ditt hem olåst när du åker hemifrån. Vare sig det handlar om minuter eller dagar så måste kortet spärras. I synnerhet om det är ett kreditkort som inte har ett konto som tar slut. De rutinerade brottslingarna som specialiserat sig på kreditkortsstölder kan länsa ditt konto på bara någon timme. Ett kreditkort har endast en kreditgräns som ofta är satt relativt högt och kan därför också bli oerhört kostsamt. Ett kreditkort som är knutet mot ett bankkonto är inte lika riskfyllt om det inte är så att du har alla dina pengar på kortkontot. Att spärra ett sådant kort är givetvis av stor vikt och skall också göras omgående.

När behöver jag då spärra mitt kort?

Det finns vissa problem i dagens samhälle som är knutna till kontokortsbedrägerier. Problemet är inte bara det att det blir vanligare för varje dag som går utan också att bedragarna blir betydligt mer tekniska. Idag kan ditt kreditkort vara stulet även om det finns kvar i plånboken. Dels finns det möjlighet för brottslingarna att ta reda på dina uppgifter när du handlar på nätet, samtidigt som det också finns sofistikerad utrustning för att kopiera ditt kort vid ett köp eller uttag utan att du har en aning om att det sker. Ha alltid koll på dina transaktioner som sker via din bank eller på Internet och märker du att något händer som du inte själv genomfört så måste du spärra ditt kort direkt.

Om du tar ut pengar i en bankomat använder sig brottslingarna av en metod som kallas för skimming. Det innebär att en löstagbar attrapp placeras över det fack där kortet går in och när det gör det kopieras kortet till själva modulen. En bedragare kan sedan göra en direkt kopia av magnetremsan och därmed nyttja ditt kort. Märker du att en bankomat är utsatt, både innan eller efter du satt in kortet, måste du kontakta banken som äger uttagsautomaten. Slutligen bör du också spärra ditt kort om det fastnar i en uttagsautomat.

Hur spärrar man ett kreditkort?

Kontakta din bank omgående när du märker att ditt kort saknas eller när du misstänker att någon annan utnyttjar kortet. Gör där en förlustanmälan för att spärra kortet direkt. När det här är gjort kommer ett nytt kort skickas ut till dig som har nya koder och sifferkombinationer. Idag finns det företag som inte går under banken som specialiserat sig på kortförluster. De här bolagen har möjligheten att spärra alla kort som du äger på en och samma gång. En möjlighet som är mycket lämplig om du exempelvis tappar din plånbok. Du behöver alltså bara ringa ett enda nummer för att spärra allt. I normala fall måste du ringa runt till flera olika spärrnummer för de olika korten du har, något som både är frustrerande och tidskrävande.

Förlust av kreditkort på semestern

Att tappa sitt kreditkort i Sverige är inte speciellt kul, men att tappa det i utlandet är än mer tråkigt. Att bli utsatt för bedragare eller att man tappar kortet under en semestervistelse är fruktansvärt förödande eftersom det ofta är den enda källan till pengar som man har med sig. Att helt plötsligt inte kunna betala för sig är oerhört tråkigt. Bankarna idag har emellertid tagit fram en service som speciellt riktar sig mot kortförluster utomlands vilket innebär att om du har tur så kan du få ett kort knutet till dig direkt på plats. Det finns även metoder där du får en näve kontanter istället för ett kort så att du i vilket fall skall klara av att hantera semestern. Då kan du fokusera på att vara ledig och sedan hugga tag i de uppkomna problemen när du kommit hem till Sverige igen.

http://www.kreditkortinformation.se/vikten-av-att-sparra-ett-kreditkort