Örebro tingsrätt om kränkande fotografering på jobbet

En 31-årig kvinna som duschat på sin arbetsplats upptäckte ett konstigt skomärke på väggen. Hon upptäckte också att en takplatta låg snett och bakom den en liten videokamera. På kamerans minneskort sågs en manlig kollega till kvinnan sätta igång inspelningen.

     

den 3 juni 2015

Örebro tingsrätt har nu dömt den 51-årige manlige kollegan till 50 dagsböter för kränkande fotografering. Egentligen anser tingsrätten att straffvärdet är 80 dagsböter men sätter ner det till 50 dagsböter eftersom mannen blev av med sitt jobb efter smygfilmningen.

Dessutom ska han betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Han berättade i rättegången att han installerade kameran för att filma kollegan naken för sin egen sexuella nyfikenhet.

Det nya brottet kränkande fotografering infördes i lagen från den 1 juli 2013 (Brottsbalk (1962:700) 4 Kap 6a§). Det innebär att det är förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat, på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande. För att en fotografering ska vara straffbar krävs också att den sker utan tillåtelse från den som blir fotograferad. Straffet blir böter eller fängelse i högst två år.


Källa: http://na.se/nyheter/orebro/1.2952322-har-smygfilmar-han-sin-nakna-kollega