Så får du din ö-skatt redan till påsk

Vill du ha tillbaka din överskjutande skatt redan till påskhelgen? Skaffa en digital brevlåda för myndighetspost hos Skatteverket senast den 1 mars så kan din önskan bli sann.

     

den 26 januari 2017

Förutom att ha en digital brevlåda behöver man dessutom deklarera via Skatteverkets app eller via e-tjänsten senast den 29 mars och då utan att ändra något eller göra tillägg i inkomstdeklarationen.

Ska man till exempel göra avdrag för resor till och från jobbet eller redovisa en försäljning av aktier, kommer ö-skatten – precis som tidigare – först till sommaren.

Vad är "digital brevlåda"?

Med en digital brevlåda kommer post från Skatteverket och andra myndigheter – bl a Försäkringskassan, Centrala studiestödsnämnden, Arbetsförmedlingen och Transportstyrelsen – enbart digitalt och inte på papper i vanliga kuvert. Även vissa företag har anslutit till den här tjänsten.

Till skillnad från vanliga mejl är den digitala brevlådan säker eftersom inloggning sker med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID.

En annan fördel med en digital postbox är att man kommer åt sina brev överallt och vet alltid var de finns. All myndighetspost samlas på ett ställe, vilket ger bättre överblick.

Tjänsten kan användas av såväl privatpersoner som företag.

För att skaffa din egen digitala brevlåda går du in på skatteverket.se/digitalbrevlada och gör din anmälan.

Checklista för en tidigare skatteåterbäring

Här är några viktiga punkter att komma ihåg för snabbare utbetalning av överskjutande skatt avseende 2017 års inkomstdeklaration:

• 1 mars: Skaffa digital brevlåda senast detta datum. Se också till att ha anmält bankkonto för skatteåterbäringen till Skatteverket.

• 8 mars: Inkomstdeklarationen börjar skickas till dem som har eller har skaffat digital brevlåda senast 1 mars. Blanketten är i PDF-format och ser ut som den vanliga pappersdeklarationen.

• 29 mars: Sista dagen att deklarera för att få tillbaka ö-skatten i april. Använd appen eller e-tjänsten. Deklarationen måste vara godkänd utan några ändringar och signerad med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID.

• 5 april: Skatteåterbäringen börjar betalas ut.

Tänk på att den som gör reseavdrag, deklarerar försäljning av aktier, försäljning av bostad eller är företagare inte kan få sina eventuella skattepengar till påsk. För dessa kommer överskjutande skatt – precis som förut – tidigast att betalas ut till midsommar, under förutsättning att inkomstdeklarationen lämnas digitalt.

Håll dig uppdaterad inom skatteområdet

Tholin & Larssons Servicepaket Skatt håller dig uppdaterad inom skatteområdet. Som abonnent kan du vara säker på att inte missa något viktigt.

Läs mer om om våra Servicepaket och teckna ditt provabonnemang här »


Få snabba svar på dina skattefrågor!

Svårt att hänga med i det senaste på skatteområdet? På jakt efter kvalificerade svar på dina frågor – snabbt?
I Servicepaket Skatt hjälper vi dig att tolka snåriga lagar och skatteregler, så att du kan lägga tiden på annat. Välkommen till en enklare skattevardag!

Jag vill prova paketet!