Ledarskapet har allt större betydelse för företagens utveckling. Många gånger sker dock ledarskapsutvecklingen efter gamla invanda mönster och utan vetenskaplig grund. För överlevnad krävs nya ledaregenskaper!
I Deloittes världsomspännande undersökning Human Global Trends 2016 kommer ledarskap högt upp i alla företags prioriteringslistor över vad som är viktigast inom HR. Anledningen är på sitt sätt given då företag allt mer lämnar de hierarkiska organisationsmodellerna och i större utsträckning arbetar i team med en personalstyrka som blir både yngre och äldre.
Tekniken driver på allt snabbare förändringar och affärslivet blir mer globalt och skiftande. Detta gör att utmaningarna i ledarskapet blir allt större. Det är viktigare än någonsin att utveckla ledare som kan samarbeta och erkänna behovet av nya ledaregenskaper – till exempel konceptuellt tänkande. Alltså egenskaper som att kunna analysera och strukturera komplexa frågor och problem, sortera tankar och idéer och göra det svåra enkelt och kommunicerbart.
Detta leder till en viktig fråga: har företagen program och strategier för att få fram de nya ledare som behövs i dag? Många organisationer verkar inte beredda att acceptera en ny generation av ledare, eller ens att bygga en miljö som tillåter dem att komma fram.
Det behövs alltså genomtänkta strategier för att utveckla ledare som kan prestera både som individer och i grupp. Strategier som helt enkelt säkerställer rekrytering och utveckling av framtidens ledare. Här är några aspekter som är viktiga i sammanhanget:
Företagen måste alltså fråga sig om organisationens ledarskapsstrategi, ledarskapsrekrytering och ledarskapsutveckling matchar kommande behov? Man måste också ifrågasätta dagens ledare; gör de rätt saker och leder de till företagets mål?
Tuffa frågor – som måste ställas! Svaren blir avgörande för företagets framtid och utveckling.
Källa: Deloittes undersökning ”Global Human Capital Trends 2016”
Nyheter, trender och inspiration var 14:e dag. Enklare kan det inte bli.