Nätverk och kontakter viktiga när du ska söka jobb

– Jag tror inte att CV:t är på väg att dö ut, men nätverk och kontakter har helt klart ökat i betydelse. I dag är det jätteviktigt, säger Kajsa Angerdal Skoglund, senior rekryteringskonsult hos Proffice

     

den 19 maj 2015

Kajsa Angerdal Skoglund menar att det ser olika ut inom olika branscher. I vissa yrken betyder kontakter allt, medan det inom exempelvis myndigheter och offentlig sektor oftare handlar om mer traditionell rekrytering och formella meriter.

– Inom hotell- och restaurangbranschen går man ofta bara på kontakter och personlighet. En stor del av kundens upplevelse hänger ju ihop med den person de möter och då kan det vara lättare att hitta rätt personlighet via till exempel en audition.

Fler och fler företag använder sig av just auditions, då får den sökande presentera sig inför en jury. Andra exempel på nya rekryteringssätt är mingel, seminarium och olika sociala medier.

– Är man ny på arbetsmarknaden och inte har så mycket CV att komma med så kan det vara positivt att man istället får komma in och presentera sig. Något som är viktigt när man söker jobb via sociala medier är att först googla sig själv – dyker det upp bilder och saker som inte gynnar dig som yrkesperson? Tvätta bort det som inte bör synas.

Kajsa Angerdal Skoglund avslutar med att ändå poängtera vikten av ett bra, välstrukturerat CV.

– Det är ju ändå ofta CV:t som bestämmer om du får komma vidare till en intervju. Så det är absolut värt att lägga krut på det, och tänk på att anpassa det efter just den tjänsten, det syns direkt om du skickar ett standard-CV till flera.


Källa: https://www.dfind.se/it/inspiration/inspiration-kunskap/ar-cvt-pa-vag-att-do-ut/