Nationaldagen den 6 juni infaller i år på en lördag

Nationaldagen den 6 juni blev en lagstadgad helgdag (röd dag) istället för Annandag pingst genom lagändring som trädde i kraft 2005.

     

den 1 juni 2020 Lotta Sprangers

Under 2020 infaller nationaldagen på en lördag. Nationaldagen är en rörlig helgdag som infaller på olika veckodagar olika år. I år infaller således den rörliga helgdagen på en lördag som för många anställda är en ledig dag.

Det finns inga allmänna regler om att anställda ska kompenseras med ledig tid de år nationaldagen infaller på det som annars är en arbetsfri dag. Normalt utgår alltså ingen kompensation när en rörlig helgdag infaller på en dag som ändå skulle varit ledig, jämför t ex julledigheten som infaller på olika veckodagar olika år.

I flera kollektivavtal (men inte alla) finns det dock regler om att anställda ska kompenseras de år som nationaldagen infaller under veckoslutet. Antingen förläggs ledigheten i år till fredagen före 6 juni eller på måndagen efter.

I en del kollektivavtal finns rätten att ta ut kompensation en valfri dag under 2020 om det är förenligt med verksamheten och man är överens med arbetsgivaren.

Det finns också olika regler för de som arbetar måndag – fredag och de vars arbete är schemalagt under veckans alla dagar.

På arbetsplatser som är bundna av kollektivavtal rekommenderas därför genomläsning av det aktuella avtalets bestämmelser (det finns mer än 650 olika kollektivavtal!) för att klarlägga vad som gäller just på er arbetsplats.

På arbetsplatser utan kollektivavtal finns ingen särskild rätt till kompensationsledighet men kan ändå vara möjlig om arbetsgivaren beviljar ledigheten.

 

Vårt bästa HR-innehåll – direkt till din inkorg

 
Vill du djupdyka ner i frågor om HR-trender, medarbetarskap, arbetsmiljö och senaste nytt? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev – vi plockar ut det bästa vi har att bjuda på och skickar direkt till din inkorg.

Vi bjuder alla nya prenumeranter på e-boken Ny som HR-chef: detta bör du ha koll på! Värdefulla tips för dig som är ny i ledarrollen – eller för dig som vill få nya insikter. 👌