Möjlighet för anställda att få utvecklingstid

Det ska bli möjligt för anställda att få s.k. utvecklingsledighet. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

     

den 17 september 2019 Annika Westergren

Syftet med de nya reglerna är för att underlätta omställning på arbetsmarknaden. Tanken är att anställda ska kunna utveckla sin kompetens eller utveckla ny kompetens. Förslaget ska bidra till att möta nya krav på kompetens och rörlighet på arbetsmarknaden.

Utvecklingstiden ska vara i upp till ett år. Ersättning föreslås lämnas för de som deltar i utvecklingstid. En utgångspunkt är att en ersättare ska anställas för den som får del av utvecklingstid och att Arbetsförmedlingen ska erbjuda arbetsgivaren en ersättare.

Enligt regeringen ger utvecklingstid en möjlighet för den som arbetet länge att vidareutveckla sig, skaffa ny kompetens och också ha möjlighet att starta egen näringsverksamhet. Möjligheten till utbildning inom utvecklingstid ska bland annat ge möjlighet och incitament att utbilda sig till yrken där det råder brist på arbetskraft.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna samt förväntas kunna träda i kraft tidigast oktober 2020.


Källa: pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet.


Få snabba svar på dina HR-frågor!

Vore det skönt att ha någon att bolla dina HR-frågor med? Vill du vara säker på att göra rätt enligt de senaste reglerna och lagarna?
I Servicepaket HR hjälper vi dig med både strategisk och praktiskt HR. Välkommen till en enklare arbetsvardag!

Jag vill prova paketet!