Med ursprungets äkthet avses säkerställande av leverantörens, tillhandahållarens eller fakturautfärdarens identitet. Med innehållets integritet menas att innehållet i fakturan inte har ändrats. Bägge dessa krav måste alltså säkerställas.
Skyldigheten att bevara fakturor omfattar alla fakturor oavsett vem som utfärdat den, d.v.s. fakturor som:
Bestämmelsen i momslagen torde förstås så att samtliga regler om arkivering i bokföringslagstiftningen ska gälla även vid arkivering för skattekontrolländamål. Det gäller således såväl arkiveringstid och platsen för arkivering av materialet.
Av BFL framgår att den som är bokföringsskyldig måste ha adekvata rutiner för att säkerställa ursprungets äkthet, innehållets integritet och läsbarheten. Det innebär att det står de som är skyldiga att bevara fakturor enligt ML fritt att inom ramen för BFL:s regler själva bestämma hur kraven ska uppfyllas.
Den som är bokföringsskyldig ska bevara fakturor fram till och med det sjunde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades.
Den som är momsskyldig utan att vara bokföringsskyldig ska bevara underlaget för deklarations- och uppgiftsskyldigheten under sju år efter utgången av det kalenderår underlaget avser.
Underlag för att kunna jämka ingående moms ska bevaras under sju år efter utgången av det kalender då korrigeringstiden löpte ut. Korrigeringstiden för lös egendom är fem år och för fastighet tio år.
Underlag för jämkning måste alltså bevaras under 12 respektive 17 år efter utgången av det kalenderår under vilket investeringsvaran anskaffades.
Vill du veta mer om fakturering? Prova då Servicepaket Moms och få tillgång till vår stora faktabank, senaste nytt på momsområdet, intressanta webinar, interaktiva verktyg - och mycket mer. Prova paketet gratis