Krånglig lönekorrigering reds ut av experter

Preliminär löneberäkning är vardagsmat för alla som hanterar anställdas löner. Någon på företaget är sjuk, lönen korrigeras nästkommande månad och alla är med på noterna. Så länge, allt gott. Men vad händer när det blir fel? Den anställde har fått för mycket eller fel lön, du kanske har missat vabbdagarna? Vad händer nu?

     

den 1 oktober 2019

En av höstens populäraste kurser inom lön och skatteområdet är lönekorrigering som streamas online och hålls av HR-och löneexpert Lotta Sprangers, tillsammans med skatteexpert Lennart Salomonsson.

Lön är ett känsligt ämne, det är ju vår privatekonomi det handlar om. Blir det fel på lönen och för stora avdrag så är det klart att det drabbar väldigt mycket. Under kursen får man information och verktyg för att hantera situationen innan den faktiskt uppstår, säger Lotta Sprangers.

Nya lagar påverkar

Den första januari i år började AGI, arbetsgivardeklaration på individnivå, att gälla för alla företag, oavsett storlek och bransch. Det har gjort att eventuella fel vid lönehantering kan kännas större och mer svårnavigerade än tidigare. Som arbetsgivare måste man först förhålla sig till frågan om det går att korrigera, innan man tar reda på hur.

– När man har hanterat det arbetsrättsligt så kommer även AGI som ett brev på posten, säger Lennart Salomonsson.

Lotta Sprangers fyller i:

– Och på det sättet hänger det ihop, även om vi pratar om våra expertområden var för sig. Om bedömningen görs att företaget kan kräva tillbaka pengar, då måste man ju sedan veta hur man ska göra det.

Det kan bli komplexa situationer om exempelvis en anställd slutar och har en skuld till företaget. Blir det inte rätt kan det i slutändan bli en dyr affär för arbetsgivaren.

– Har man inte koll kan det kosta pengar i form av skulder som inte betalas och i värsta fall skadestånd, säger Lotta.

Svårt med löneskuld vid uppsägning

En fråga som dagligen trillar in till Simployers experter är just den om löneskuld vid uppsägning och hur den ska hanteras i arbetsgivardeklarationen.

– En anställd som får för mycket lön har ju en skuld till arbetsgivaren och den skulden måste regleras. Kan man reglera den utan vidare? Måste man ha den anställdes tillåtelse? När du väl krävt pengarna från den anställde, måste det också rättas i arbetsgivardeklarationen, sammanfattar Lennart det hela.

Nästa livestreamade kurstillfälle är den 30 oktober klockan 10-11. Då går Lotta och Lennart igenom allt du behöver veta om lönekorrigering. Boka din plats redan idag och undvik att göra onödiga och dyra misstag.

Varför ska man gå kursen? För att förekomma problemen helt enkelt. Går det rätt till kan man undvika konflikter med anställda och ekonomiska förluster för företaget, säger Lotta och Lennart.


Få snabba svar på dina skattefrågor!

Svårt att hänga med i det senaste på skatteområdet? På jakt efter kvalificerade svar på dina frågor – snabbt?
I Servicepaket Skatt hjälper vi dig att tolka snåriga lagar och skatteregler, så att du kan lägga tiden på annat. Välkommen till en enklare skattevardag!

Jag vill prova paketet!