Upprinnelsen är de omfattande skogsbränder som i somras rasade runt om i landet. Många brandmän reste till de olika brandhärdarna för att hjälpa till med släckningsarbetet. Flera av dem ”beordrades” att göra detta i tjänsten, det vill säga de var på tjänsteresa.
Andra avsatte många dagar, vissa flera veckor, av sin semester för att – helt ideellt – aktivt bidra med sin kunskap samt råd och dåd.
Alla inblandade gjorde fantastiska insatser. Men så får detta då oanade konsekvenser till följd av en fyrkantig skattelagstiftning.
Den som i sin anställning eller uppdrag blir bjuden på en måltid av sin arbetsgivare ska beskattas för kostförmån. Samma gäller om personen får sin måltid av en uppdragsgivare (frivilligpoolen vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; MSB, i detta fall).
För fri frukost gäller ett förmånsvärde på 49 kronor, medan värdet av en fri lunch eller middag uppgår till 98 kronor per måltid, oavsett vad den faktiskt kostar.
Inför lagen är vi alla lika. Samma skatteregler gäller alltså för ”vanliga” anställda som för personer som deltar i hjälpinsatser av olika slag, avlönade eller på ideell basis.
Så länge det handlar om fria måltider som en arbetsgivare eller uppdragsgivare bjuder på är de skattepliktiga. Man kan tycka att det kanske är moraliskt fel att hjälppersonalen i detta fall ska beskattas. Men det är tyvärr så det är.
Det spelar alltså ingen roll om den som får den fria måltiden är någon som utför otroligt behjärtansvärda och samhällsnyttiga insatser, till exempel brandmän, poliser, sjöräddare, hjärtkirurger eller personal i skolan eller åldringsvården. Vi är, som sagt, alla lika inför lagen. Det gäller även inför de skatteregler som har beslutats av Sveriges riksdag.
Det kan tilläggas att MSB nu uppger att de personer som får en ”skattesmäll” med anledning av sina hjälpinsatser i somras kommer att kompenseras med ett lönetillägg.