Julklappstips: Pensionsspara om du saknar tjänstepension

För anställda som har pensionsrätt i anställning är det privata pensionsparavdraget numera slopat. Det innebär att de som fortsätter spara i en privat pensionsförsäkring eller ett individuellt pensionssparande (IPS) kommer att bli dubbelbeskattade, eftersom de dels inte får avdrag för sparandet, dels får betala skatt på pensionen när denna betalas ut. En mycket dålig affär, med andra ord.

     

den 6 december 2018 Robert Selvaag

Många anställda saknar dock tjänstepension. Den som saknar pensionsrätt i anställning och skaffar ett individuellt pensionssparande eller en privat pensionsförsäkring får i deklarationen göra avdrag för detta privata pensionssparande. Avdrag medges med upp till 35 procent av lönen, dock max 10 prisbasbelopp, det vill säga 455 000 kronor för inkomståret 2018.

Ett sådant pensionssparande är låst fram till 55 års ålder, och måste därefter tas ut under minst fem år.

Tänk på att det krävs att premien är betald före årsskiftet för att få avdrag. Det räcker att inbetalning skett i slutet av december, även om inbetalningen bokförs hos försäkringsbolaget i början av januari nästa år. Tänk också på att du måste själv yrka avdraget i din deklaration.

Avdragsrätten gäller bara den som har anställningsinkomster. Den som har uppdragsinkomster – till exempel godmansarvode eller styrelsearvode – omfattas alltså inte.

Pensionsspara i enskild firma eller handelsbolag

Enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag får avdrag för eget pensionssparande med ett belopp som motsvarar 35 procent av inkomsten av näringsverksamhet, dock max 10 prisbasbelopp, det vill säga 455 000 kronor.

Betalning av en premie för pensionsförsäkring eller en insättning på pensionssparkonto är dock inte en kostnad i näringsverksamheten, vilket innebär att bokföringsmässiga grunder inte gäller.

Det innebär att det krävs att premien är betald före årsskiftet för att få avdrag. Det räcker dock att inbetalning har skett i slutet av december, även om inbetalningen bokförs hos försäkringsbolaget i början av januari nästa år.

Vill du ha fler tips?

Så här inför årsskiftet bjuder våra experter regelbundet på julklappstips och ger förslag på aktiviteter som är kloka att ta tag i nu när ett nytt år står för dörren. Genom att följa oss på LinkedIn eller ha regelbunden koll på tholin.se ser du till att inte missa ett enda. Redan nu kan du ta del av flera tips:

Julklappstips: Låt ungdomarna sälja aktier eller fonder skattefritt

Julklappstips: Köp inventarier före nyår

Adventskalendern: Tre lönetips för en bra start på 2019

Utnyttja 2018 års friskvårdsbidrag

Adventskalendern: Tre skattetips för en bra start på 2019

 


Skatteträff 20/21 – Årets uppdateringsdag inom skatt

 


Boka din plats här!