Vad ska du ge bort till den sommarjobbande ungdomen?
Vad ska du ge bort till den sommarjobbande ungdomen?

Julklappstips: Låt ungdomarna sälja aktier eller fonder skattefritt

En okänd bieffekt av jobbskatteavdraget är att kapitalinkomster faktiskt kan bli skattefria för personer med låga arbetsinkomster. Robert Selvaag, skatteexpert, ger sitt första julklappstips till den sommarjobbande ungdomen (eller dess förälder) som vill tjäna tusenlappar på sina fonder eller aktier.

     

den 29 november 2018 Robert Selvaag

En okänd bieffekt av jobbskatteavdraget är att kapitalinkomster faktiskt kan bli skattefria för personer med låga arbetsinkomster. Det hänger ihop med att vi har flera olika skattereduktioner, bland annat jobbskatteavdraget och skattereduktionen för allmän pensionsavgift.

Reglerna för i vilken ordning dessa skattereduktioner ska avräknas – och från vad – innebär att kapitalinkomster, till exempel vinster på aktier eller fonder, kan bli skattefria för den som haft tjänsteinkomster på högst cirka 60 000 kronor under året.

Effekten blir allra bäst vid en tjänsteinkomst runt 40 000 kronor. Då blir kapitalinkomster upp till cirka 9 300 kronor skattefria.

Den sommarjobbande student som har orealiserade kapitalvinster kan alltså tjäna tusenlappar på att sälja fonder eller aktier under året så att det skattefria utrymmet kan utnyttjas. Om sådana orealiserade vinster saknas kan en förälder ge bort fondandelar eller aktier som barnet sedan kan sälja skattefritt.

Vid gåva övertar gåvomottagaren givarens inköpspris och därmed även dennes orealiserade vinst.

Skatteverkets skatteuträkning är här till stor hjälp för att beräkna effekten. Du hittar skatteuträkningen här.

Håll dig uppdaterad på skatteområdet

Servicepaket Skatt är till för dig som vill hålla koll på skatteregler och ställningstaganden som påverkar ditt jobb. I paketet hittar du senaste nytt på skatteområdet, webinar för kompetensutveckling, smarta räknesnurror, faktabank och support med våra egna skatteexperter. Så du får svar när du behöver det. Få tillgång till paketet

Vill du ha fler tips?

Så här inför årsskiftet bjuder våra experter regelbundet på julklappstips och ger förslag på aktiviteter som är kloka att ta tag i nu när ett nytt år står för dörren. Genom att följa oss på LinkedIn eller ha regelbunden koll på tholin.se ser du till att inte missa ett enda. Redan nu kan du ta del av flera tips:

Julklappstips: Köp inventarier före nyår

Julklappstips: Pensionsspara om du saknar tjänstepension

Adventskalendern: Tre lönetips för en bra start på 2019

Utnyttja 2018 års friskvårdsbidrag

Adventskalendern: Tre skattetips för en bra start på 2019

 


Få snabba svar på dina skattefrågor!

Svårt att hänga med i det senaste på skatteområdet? På jakt efter kvalificerade svar på dina frågor – snabbt?
I Servicepaket Skatt hjälper vi dig att tolka snåriga lagar och skatteregler, så att du kan lägga tiden på annat. Välkommen till en enklare skattevardag!

Jag vill prova paketet!