Julklappstips: Köp inventarier före nyår

Har du en verksamhet med kalenderår som räkenskapsår? Går verksamheten med överskott? Då bör du spetsa ögonen inför skatteexpert Robert Selvaags andra julklappstips.

     

den 6 december 2018 Robert Selvaag

Vänta inte med planerade inköp av maskiner eller inventarier till efter årsskiftet. När räkenskapsåret slutar den 31 december är det alltid lönsamt att göra dessa inköp före årsskiftet, istället för i början av året därpå. Det hänger ihop med att man då får göra ett helt års avskrivning, även om inköpet gjorts i slutet av december.

Effekten blir extra påtaglig om det gäller inköp av utrustning som är så dyr att avskrivningarna måste fördelas på flera år. Inköp av maskiner och inventarier av mindre värde får nämligen alltid skrivas av direkt. Med mindre värde menas numera ett värde som understiger ett halvt prisbasbelopp för det aktuella året.

Inköp av maskiner och inventarier under 2018 får alltså dras av direkt i sin helhet om de kostar högst 22 749 kronor.

Vill du ha fler tips?

Så här inför årsskiftet bjuder våra experter regelbundet på julklappstips och ger förslag på aktiviteter som är kloka att ta tag i nu när ett nytt år står för dörren. Genom att följa oss på LinkedIn eller ha regelbunden koll på tholin.se ser du till att inte missa ett enda. Redan nu kan du ta del av flera tips:

Julklappstips: Låt ungdomarna sälja aktier eller fonder skattefritt

Julklappstips: Pensionsspara om du saknar tjänstepension

Adventskalendern: Tre lönetips för en bra start på 2019

Utnyttja 2018 års friskvårdsbidrag

Adventskalendern: Tre skattetips för en bra start på 2019

 


Skatteträff 20/21 – Årets uppdateringsdag inom skatt

 


Boka din plats här!