Ge bort en gratis julgåva!

Tjocka kataloger med tips på julklappar till anställda dimper så gott som årligen ner på var chefs skrivbord redan under höstkanten. Allt från exklusiva råvaror till tvålar, dekorationsljus och plädar marknadsförs. Vi tipsar om ytterligare förslag på julgåva – en som garanterat kommer att bli uppskattad, och som dessutom är gratis.

     

den 2 november 2017

I många företag och organisationer har man julklappsutdelning varje år. En undersökning visar att sju av tio chefer ger julklappar till sina anställda. Arbetsgivare vill tacka sina medarbetare för god arbetsinsats, visa sin uppskattning och ladda inför kommande verksamhetsår.

Samtidigt visar en annan undersökning att var tredje anställd blivit besviken på en julklapp från sin arbetsgivare. Fel innehåll i paketen kan alltså skapa missnöje bland de anställda. På listan över julklappar som svenska medarbetare inte vill ha finns:

  • Företagspryl med logo
  • Prydnader och statyetter
  • Husgeråd

Naturligtvis skiljer sig detta åt från person till person, och kanske också mellan organisation till organisation. Vad vi kan konstatera med säkerhet är att det i alla fall inte är lätt att träffa rätt när det gäller julklappar på jobbet.

Eftersom julen till stor del ändå handlar om att ge och att få vill vi på Tholin & Larsson tipsa alla arbetsgivare om en julklapp som medarbetare garanterat uppskattar, som inte bidrar till kaotisk kommers och som är skattefri.

Ett personligt skrivet julkort!

Tipset har vi lånat från Guro Øiestads bok Feedback (2005). Hon berättar där om en chef, på ett av de större förlagen i Norge, som årligen skriver personliga julkort till alla sina medarbetare. Chefen berättar i dem vad han har satt värde på hos var och en under året, och han säger även vad han önskar se mer av inför kommande år. Øiestad menar att dessa julkort väcker mycket förväntningar, glädje och känslor hos alla anställda! De känner sig ordentligt bekräftade och sedda i de här julkorten.

Alla som någon gång har fått klok och väl genomtänkt feedback vet att det kan ha en nästan magisk inverkan på ens självförtroende, motivation och inställning. Man blir glad över att en annan person har tagit sig tid att se och bekräfta en själv. Har återkopplingen dessutom varit skriftlig har den fått ytterligare genomslagskraft. Då har ju orden stått där, svart på vitt, att kunna läsas om och om igen.

Vi har alla ett existentiellt behov av att få bli sedda. Att få feedback innebär att man blir bekräftad för den man är och får möjlighet att växa. Så, till alla er arbetsgivare som så här i juletid vill tacka era medarbetare för god arbetsinsats, visa er uppskattning och ladda inför kommande verksamhetsår; berätta för era medarbetare att ni uppskattar dem.


Få snabba svar på dina lönefrågor!

Få saker är så känsliga som lön – det bara måste bli rätt för alla inblandade parter! Visst vore det skönt att ha någon att bolla sina frågor med?

I Servicepaket Lön hjälper vi dig med frågor om arbets- och skatterätt, för en smidigare lönehantering. Välkommen till en enklare lönevardag! 

Jag vill prova paketet!