Julbordet är en personalfest

Nu börjar julen närma sig. I samband med julen bjuder många företag sina anställda på julbord. Flera frågeställningar om vad som gäller för eventuella kostnader och avdrag dyker upp med anledning av detta.

     

den 21 november 2018 Lennart Salomonsson

En vanlig fråga är om kostnaden och momsen på julbordet är avdragsgill för företaget. En annan är om resorna till julbordet är skattefria för de anställda om arbetsgivaren bjuder på dessa och en tredje handlar om kringkostnader i anslutning till julbordet.

En fjärde fråga är om de anställda ska beskattas för resorna, julbordet och de eventuella kringkostnaderna.

Julbord är avdragsgilla som intern representation

Utgifter för julbord som anordnas för personalen är avdragsgilla enligt reglerna för personalfest. Eftersom det då alltså handlar om intern representation medges avdrag för högst två personalfester per anställd och år.

Observera att måltidsavdraget vid inkomstbeskattningen (90 kronor per person) i samband med representation är avskaffat. Avdrag för momsen på representationsmåltider medges däremot på ett underlag av högst 300 kronor per person.

Företaget kan även få avdrag med högst 180 kronor plus moms per person för kringaktiviteter i anslutning till julbordet. Det kan här handla om till exempel ett teaterbesök eller en ishockeymatch. 

Skattefria eller skattepliktiga förmåner?

Om julbordet äger rum på arbetsplatsen är fria resor dit och/eller hem skattepliktiga för de anställda. Anledningen är att det då är fråga om så kallade arbetsresor, det vill säga resor till och från jobbet. Dessa är alltid privata.

Företaget får avdrag för kostnaden för dessa resor (inklusive eventuell moms) som en personalkostnad.

Om julbordet däremot intas på en restaurang eller på någon annan plats än arbetsplatsen utgör de fria resorna tjänsteresor som då är skattefria för de anställda. Företaget får då avdrag för kostnaden för resorna plus momsen som en resekostnad.

Oavsett om företaget får avdrag eller inte för måltiderna respektive kringkostnaderna och resorna för julbordet, beroende på att detta kanske är den tredje personalfesten, blir det inte aktuellt att beskatta de anställda. Observera dock att skatteplikt kan bli aktuell för fria resor om julbordet hålls på arbetsplatsen.

Måltiderna och eventuella kringkostnader är dock skattefria, oavsett om det handlar om den tredje eller fjärde personalfesten etc.

Vill du veta mer om personalfester och representation?

Då kan du prova Servicepaket Skatt och få tillgång bl a till vår smarta räknesnurra som hjälper dig räkna ut avdrag för både intern och extern representation. Prova paketet gratis


Skatteträff 20/21 – Årets stora uppdateringsdag inom skatt

 

 
Boka din plats här!