Det går alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern, skriver Ingrid Langkilde, skatteexpert hos Tholin & Larsson.
Det går alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern, skriver Ingrid Langkilde, skatteexpert hos Tholin & Larsson.

Friskvårdsbidrag till liftkort under sportlovet?

Numera accepterar Skatteverket utförsåkning på skidor som skattefri motion- och friskvård. Det innebär att friskvårdsbidraget kan användas till såväl säsongskort på en skidanläggning som till liftkortet under skidsemestern i Alperna.

     

den 8 februari 2019 Ingrid Langkilde

Det var efter en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i februari 2018 som Skatteverket öppnade upp för sporter som tidigare inte varit godkända som skattefri friskvård. Det gäller t ex golf, ridning, segling och utförsåkning på skidor.

Skidsemestern i Alperna

Det går alltså alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern. Det spelar ingen roll om skidåkningen äger rum i Sverige eller utomlands. Det går alltså att använda friskvårdsbidraget till ett liftkort i t ex franska Alperna.

Det går också att använda friskvårdsbidaget till säsongskort på en skidanläggning.

Observera dock att det är själva skidåkningen som omfattas, d v s liftkortet, säsongskortet eller skidskolan. Om bidraget används till t ex hyra av skidutrustning är det skattepliktigt.

Läs mer: Naturaförmån och friskvårdsbidrag

Alla anställda ska erbjudas

En av förutsättningarna för att friskvårdsbidaget ska vara skattefritt är att det erbjuds alla anställda på lika villkor. Det innebär alltså att alla anställda ska kunna välja mellan samma aktiviteter och att bidraget ska vara lika för alla.

Om någon anställd skulle få ett högre friskvårdsbidrag än de övriga ska den personen beskattas för det överskjutande beloppet.

Vilka aktiviteter som arbetsgivaren vill subventionera eller om man överhuvudtaget ska erbjuda de anställda friskvårsbidrag är förstås upp till arbetsgivaren att bestämma.

För att en arbetsgivare ska kunna betala ut friskvårdsbidraget krävs att den anställde lämnar in ett underlag som visar att hon eller han verkligen haft en utgift för aktiviteten ifråga. Det kan därför vara bra att informera de anställda om att de bör se till att få ett kvitto eller liknade när de t ex köper ett liftkort i Alperna.

 


Få snabba svar på dina skattefrågor!

Svårt att hänga med i det senaste på skatteområdet? På jakt efter kvalificerade svar på dina frågor – snabbt?
I Servicepaket Skatt hjälper vi dig att tolka snåriga lagar och skatteregler, så att du kan lägga tiden på annat. Välkommen till en enklare skattevardag!

Jag vill prova paketet!