Arbetsgivare ska underlätta för kvinnor och män att förena arbete med föräldraskap. Det här enligt regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen. Att anställda skaffar barn och blir föräldrar är en naturlig del av vardagen på arbetsplatsen. Arbetsgivare ska därför ge anställda med barn möjlighet att förena föräldraskapet med arbetet.
I praktiken innebär det att arbetsgivaren bör undersöka vilka eventuella hinder som finns för föräldrar samt vilka förbättringar man kan göras. Här är exempel på vad man kan ta med i utredningen.
Exempel
Tips: Bli expert på HR-frågor med Servicepaket HR
När utredningen är klar framgår det vad som behöver åtgärdas för att underlätta för anställda med barn. Vissa saker kanske måste åtgärdas direkt, andra på längre sikt.
Undersökningen och åtgärderna ska vara en del av den skriftliga dokumentationen av det aktiva arbetet enligt diskrimineringslagen.
Det är också möjligt att ta fram en föräldrapolicy på arbetsplatsen. En sådan tydliggör reglerna och arbetsgivarens inställning för anställda som är eller ska bli föräldrar.
Exempel
I vissa kollektivavtal finns regler om att arbetsgivaren ska betala föräldralön som ger föräldralediga viss löneutfyllnad vid uttag av föräldrapenning. Detta är något som kan införas även på arbetsplatser som inte omfattas av något sådant kollektivavtal.
Exakt vad som behöver göras för att underlätta för anställda att förena arbete med föräldraskap beror på situationen på varje enskild arbetsplats. Men en bra grundregel för arbetsgivare är att undersöka om det finns några hinder, och se vilka förbättringar som kan göras.
Utöver kravet om att underlätta för föräldrar att förena arbete med föräldraskap finns ett förbud mot missgynnande av föräldralediga. Förbudet gäller i princip i alla situationer som kan uppkomma mellan en arbetsgivare och en arbetstagare eller arbetssökande. Läs mer om missgynnandeförbudet i Servicepaket HR. Har du inte abonnemang? Få tillgång till paketet här.