Det är arbetsgivaren som ansvarar för klimatet på arbetsplatsen. Det innebär att personalutrymmen och arbetsplatser inomhus ska ha lämpliga temperaturer, anpassade efter den verksamhet som bedrivs. Men ibland är det svårt att hålla en jämn temperatur året runt. Här kommer tips på åtgärder du kan ta till när temperaturer kryper uppåt.
Jisses, vad varmt det är! Är det verkligen tillåtet?
Frågan är vanlig när solen gassar som mest och värmer upp kontorsrum, hytter och butiker som saknar tillräckligt kraftig AC. Även anställda utomhus drabbas när värmeböljor drar över landet.
Men det finns faktiskt ingen övre temperaturgräns reglerat i några föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Enligt föreskrifterna ska temperaturen istället vara anpassad till arbetets art, alltså om arbetet är stillasittande eller aktivt. Kollektivavtal kan däremot reglera vilka temperaturgränser som ska gälla på företaget.
Under perioder med höga temperaturer bör ni vidta tillfälliga åtgärder. Arbetsmiljöverket ger följande tips för inomhusarbete:
Värme kan innebära olika former av obehag. Det kan bl a vara huvudvärk, illamående och retlighet. Vid t ex kontorsarbete, som är mindre fysiskt krävande, är dock risken liten för värmeslag.
Dricksvatten ska tillhandahållas på ett hygieniskt sätt på arbetsplatsen, eftersom det är viktigt att de anställda har tillgång till vätska.
Både arbetsförmåga och arbetstakt brukar minska vid hög värme. Det innebär även att uppmärksamhet och omdöme försämras, vilket kan leda till att risken för olycksfall ökar.
I många industrier är det verksamheten som sådan som gör att det blir varmt inomhus. Det kan vara värmeugnar, stålverk, tvätterier och liknande verksamhet med både stark värme och/eller hög luftfuktighet. Här är det viktigt att arbetsgivare i förväg planerar verksamheten, så att det blir en rimlig arbetsmiljö för de anställda.
Utförs arbete utomhus bör man använda sig av någon form av avskärmning för att minska UV-strålning från solen och värmetillskottet. Det är viktigt att skydda kroppen mot uppvärmning vid arbete i stark värme, t ex vid vägarbete.
Arbetsmiljöverket föreslår följande tillfälliga åtgärder vid utomhusarbete:
Föreskrifterna om Arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) gäller utformningen av arbetsplatser. De tar bl a upp krav och råd om ventilation och inomhusklimat.
Föreskrifterna om Arbete i stark värme (AFS 1997:2) innehåller regler om att planera, bedriva och följa upp arbetet så att värmebelastningen blir så låg som möjligt. Föreskrifterna har till syfte att minska skadlig värmebelastning i arbetet.