Observera att denna artikel behandlar varuförsäljningar där transporten av varan påbörjas i ett EU-land och avslutas i ett annat EU-land. Artikeln behandlar inte kedjetransaktioner där transporten avslutas i ett land utanför EU.
I en kedjetransaktion inom EU ingår fler än två företag – med minst två fakturaled men bara en varutransport. Varutransporten går direkt från den första parten i kedjan till slutkunden som finns i ett annat EU-land.
För att veta vilken försäljning i fakturaleden som är den som – potentiellt – är momsfri behöver det klargöras vilken av parterna i kedjan som ”ansvarar för transporten”. Vi utgår ifrån att den som för sig själv beställer en varutransport – får fakturan till sig och betalar den – är den som ”ansvarar för transporten”.
Trepartshandel är en vanlig kedjetransaktion och för en ”äkta” trepartshandel finns förenklingsregler. Dessa kan illustreras med följande exempel:
Varan transporteras direkt från Italien till Danmark och parterna är momsregistrerade i var sitt EU-land. Flaggan symboliserar vem av parterna som ansvarar för transporten.
Om det är IT eller SE som ansvarar för transporten fungerar förenklingsregeln för trepartshandel. Förenklingen innebär att SE (mellanmannen) – som annars skulle gjort ett unionsinternt förvärv i Danmark – slipper en momsregistrering i Danmark. Det enda som krävs är redovisning i svensk momsdeklaration och en periodisk sammanställning.
Något som är viktigt att hålla koll på är att denna förenklingsregel för mellanmannen inte kan användas när den sista parten i kedjan (DK) ansvarar för transporten.
När den sista parten i kedjan ansvarar för transporten sker den gränsöverskridande transporten först i fakturaledet till den sista parten. Då kan mellanmannen få utländsk moms på sin inköpsfaktura och kan också bli tvungen att registrera sig till moms i avgångslandet.
Exempel – svensk mellanman:
Ett italienskt företag (IT) säljer en vara till ett svenskt företag (SE) som säljer varan vidare till ett danskt företag (DK). Om DK ansvarar för transporten anses den momsfria EU-försäljningen från Italien till Danmark ske mellan SE och DK.
IT kan då bli tvunget att ta ut italiensk moms på fakturan till SE (ej momsfri EU-försäljning). SE kan också bli tvunget att registreras till moms i Italien för att redovisa momsfri EU-försäljning till DK i en italiensk momsdeklaration och i en italiensk periodisk sammanställning.
Exempel – svenskt företag är först i kedjan:
Ett svenskt företag (SE) säljer en vara till ett tyskt företag (TY) som säljer varan vidare till ett danskt företag (DK). Om DK ansvarar för transporten till Danmark anses den momsfria EU-försäljningen från Sverige till Danmark ha skett mellan TY och DK.
SE är då tvungen att ta ut svensk moms på fakturan till TY (ej momsfri EU-försäljning). TY kan också bli tvungen att registreras till moms i Sverige för att redovisa EU-försäljning till DK i en svensk momsdeklaration och i en svensk periodisk sammanställning.
Exempel – mellanmannen finns utanför EU
Varor skickas även i detta exempel direkt från leverantören i Sverige till slutkunden i Danmark. Här har vi dock en mellanman i Storbritannien (UK) – dvs. ett företag utanför EU.
Eftersom varorna inte transporteras till ett land utanför EU är det inte en export. Det kan inte heller klassas som en trepartshandel där förenklingsregeln kan användas eftersom mellanmannen inte är momsregistrerad i något EU-land. Den svenska leverantören bör därför ta ut svensk moms i fakturan till det brittiska företaget.
Om däremot UK-bolaget är momsregistrerat i ett annat EU-land – kanske det svenska bolaget inte behöver ta ut svensk moms. Men det avgörs av vem som ansvarar för transporten.
Vårt tips är att företagens kedjetransaktioner ses över. Kontrollera vilka företag som är inblandade, samt vilket företag i kedjan som ansvarar för transporten. Detta för att undvika att ditt företag inte hamnar i onödiga momsproblem.