En enklare lönevardag med Tholin och Infotjenestergruppen

Få saker är så viktiga som lönen! Den 25:e ska den helst bara finnas på kontot – och såklart vara korrekt in i minsta detalj. I en bransch där det bara måste bli rätt hämtar Ludvig Friberg, lönekonsult på Demski konsulter, stöd hos Tholin & Larsson och Infotjenestergruppen.

     

den 1 augusti 2019

På Demski konsulter AB jobbas det med löner och personaladministration för en rad olika företag. Det är en mindre lönebyrå, som förutom att hantera löner bland annat även hjälper företag som är på jakt efter nytt lönesystem.

Vägen till Demski var dock snårig för Ludvig Friberg. Att hans bakgrund bestående av studier och arbete inom ekonomi/bokföring ledde till yrket som löneadministratör var faktiskt delvis en tillfällighet.

– Det jag gjorde tidigare var inte så motiverande. Medan jag gick hemma funderade på vad jag ville göra kom jag i kontakt med Lena (Demski) via en bekant som rekommenderade mig som ”en som kan siffror”. Lena var i behov av hjälp så då började jag på Demski på halvtid och kände att det var kul, säger han.

Lönepärmen som bibel

Tholin & Larsson kom tidigt in som en del av den nya arbetsvardagen. 2014 gick Ludvig kursen Lönettan, det fanns inga tvivel om att förtroendet för Tholin var djupt rotat på företaget.

– Lena hade ett abonnemang på Lönepärmen (dåvarande Servicepaket Lön reds. anm.). Hon tog fram den och sa ”Det här är vår bibel, den ska du hålla hårt i”. Hon har alltid litat på Tholin & Larsson stenhårt och nu har jag ett eget abonnemang, säger Ludvig Friberg.

I dagens internationella arbetsliv har landgränserna sakta men säkert suddats ut och att enbart ha kunder från den egna nationen numera är en gammal sanning. På Demski gör man exempelvis löner både för svenska och norska arbetsgivare.

Med tanke på skillnaderna i lagstiftning och regelverk Sverige och Norge emellan gäller det att hålla tungan rätt i mun när det kommer till lönebiten. Hanteringen av semester och sjukfrånvaro är exempel på saker som är olika.

En fördel för den som abonnerar på Servicepaket Lön från Tholin & Larsson är att motsvarande produkt, Faghjelp, även finns i Norge under Infotjenestergruppens paraply. Med liknande struktur och navigering som i Sverige är svaret på frågan aldrig långt bort, oavsett språk eller land.

– Uppbyggnaden är jättebra och identisk med Servicepaketen. Jag får löpande mejl om lagändringar och kan även leta upp relevanta artiklar för både Sverige och Norge. Jag mejlar ofta in frågor och får snabba och relevanta svar. Jag har mycket nytta av abonnemangen, säger Ludvig Friberg.

Outsourcing + effektivisering = framtiden?

Precis som många andra branscher är lönesektorn i förändring. Ludvig Friberg ser en framtid där företag i allt större utsträckning outsourcar sin lönehantering.

– Utvecklingen går åt det hållet. Det blir billigare, mindre sårbart och effektivare att ha en lönebyrå istället för en eller två personer på en löneavdelning. Ofta vill kunderna se en lösning där man samlar ihop lönerna på ett och samma ställe istället för flera.

En konsekvens av utvecklingen kan bli att personalen kommer allt längre från lönekontoret och för lönekonsulten gäller det att jobba med andra metoder för att bryta ned barriärerna.

– Det är såklart enklare att gå till det andra skrivbordet och prata med ”lönegubben” än att mejla med någon man inte känner. Här försöker jag att göra mig så tillgänglig som möjligt. Jag uppmanar kunderna att ringa eller mejla, och även komma ut på besök ibland så att de får ett ansikte, säger Ludvig Friberg.

Med flera länder att förhålla sig till kommer även utmaningen i att ständigt vara á jour med olika regelverk och best practice. Förutom abonnemangen på Servicepaket och Faghjelp frekventerar Ludvig Friberg och kollegorna på Demski även Stora Lönedagen, ett av Tholins flaggskepp på kursfronten, för att hålla sig uppdaterade:

– Vi går varje år och då tar vi med oss alla anställda. Jag tycker den är superbra. Väldigt bra föreläsare och sammanfattning av vad som har hänt och lättillgänglig information om det som kommer, avslutar han.

Vill du också ha ett kompetent bollplank i arbetsvardagen? Via Tholin & Larsson och Infotjenestergruppen får du stöd, uppdatering och utbildning både för Sverige och Norge. Passa på att prova Servicepaket Lön gratis och ställ dina egna frågor till våra experter.

Av: Gustaf Dominicus, journalist på Tholin & Larsson


Få snabba svar på dina lönefrågor!

Få saker är så känsliga som lön – det bara måste bli rätt för alla inblandade parter! Visst vore det skönt att ha någon att bolla sina frågor med?

I Servicepaket Lön hjälper vi dig med frågor om arbets- och skatterätt, för en smidigare lönehantering. Välkommen till en enklare lönevardag! 

Jag vill prova paketet!