Branschnytt v. 37

     

den 7 september 2015

* Stockholm

Stockholms stad inleder upphandlingen av nästa generation IT-service idag med att publicera en ansökningsinbjudan till upphandling av IT-service för administrativa verksamheter.

- Vi tar nu nästa steg i stadens arbete med it för att möta framtida behov och krav. Stockholms stad har en viktig uppgift att kunna erbjuda sina medarbetare tillgång till en modern IT-miljö som underlättar arbetet i vardagen och som effektiviserar interna processer, säger Ann Hellenius, IT-direktör i Stockholms stad.

http://www.mynewsdesk.com/se/stockholms_stad/pressreleases/upphandling-av-gemensam-it-service-i-stockholms-stad-inleds-i-dag-1202093?utm_campaign=Alert&utm_source=alert&utm_medium=email

* LeasePlan

LeasePlan har verksamhet i 32 länder, däribland Sverige, med en flotta på totalt 1,42 miljoner fordon.

LeasePlan får nya ägare. Ett internationellt konsortium har köpt finansieringsgiganten LeasePlan för motsvarande ca 35 miljarder kronor (3,7 miljarder Euro). Säljare är holländska Global Mobility Holding BV som ägs av Volkswagen och tyske finansmannen Friedrich von Metzlers bolag Fleet Investment BV med vardera 50 procent.

Den nya ägargruppen består av den holländska pensionsfondsförvaltaren PGGM, Danmarks största pensionsfond ATP, Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), investmentbolagen GIC och TDR Capital LLP samt Merchant Banking Division på Goldman Sachs.

http://www.tjanstebilsfakta.se/leaseplan-far-nya-agare?utm_source=Tj%C3%A4nstebilsfakta+nyhetsbrev&utm_campaign=9db172fb52-Tj_nstebilsfakta_nyhetsbrev_nr_14_20158_7_2015&utm_medium=email&utm_term=0_d533a2e3c4-9db172fb52-278202681&mc_cid=9db172fb52&mc_eid=3b6b02f559

* IBM

IBM satsar nu på ett nytt utvecklingscentrum i Malmö, som kommer ge 300 nya jobb.

Enligt Johan Forssander som är chef för satsningen var Malmös mångkulturella befolkning en viktig anledning till att satsningen hamnade där.

– Jag är helt övertygad om att våra kunder ser att vi får ett bättre samarbete och att arbetsmiljön blir bättre ju mer mångfald vi har, säger han.

IBM utvärderade flera orter i Sverige men valet föll på Malmö på grund av stadens stora mångfald både vad gäller befolkningens etniska och kulturella bakgrund, men också dess ålder säger Johan Forssander.

Ännu en orsak var närheten till många universitet och högskolor i området och den stora it-kompetensen i Öresundsregionen.

Det nya bolaget IBM Client Inovation Center är ett helägt dotterbolag till IBM, och ska bland annat utveckla nya mobila tjänster och molntjänster inom sociala medier och säkerhet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6240856

* Evry

Den norska IT-konsulten Evry minskar antalet heltidstjänster i Norge och Sverige med mellan 500 och 550. Syftet är att öka lönsamheten. Hur många som får gå i Sverige än ännu oklart.

Samtidigt har den norska börsöverklagningsnämnden tillstyrkt att EVRY ASAs aktier avnoteras från Oslo-börsen.

https://www.evry.no/bedrift/investor/bors-og-pressemeldinger/evry-iverksetter-tiltak-for-a-styrke-konkurranse-1945892/

* Deloitte

Svenska och nordiska företag väljer i allt större utsträckning att outsourca sina ekonomiprocesser. Det visar rapporten ”Insights and trends in the Nordic Market – Finance and accounting business process outsourcing” från revisons- och konsultföretaget Deloitte. Antalet avtal har nästan fyrdubblats sedan 2010. Men studien visar också att nästan var fjärde outsourcinglösning omformas på grund av upplevda brister i kvalitet och kostnadseffektivitet.

– Outsourcing är här för att stanna och har en stark tillväxtkraft. Men företagen underskattar inte sällan komplexiteten i själva lösningen och de krav det ställer på verksamheten, säger Susan Merkell, director på Deloitte.

– Man kan säga att outsourcing är en läroprocess. Företagen jobbar kontinuerligt med att utveckla sina outsourcing-modeller. En utmaning är att identifiera vad man ska hantera själv och vad man ska lägga ut till en tredje part. Det är en löpande process där outsourcing anpassas kontinuerligt för att stödja företagets affärsverksamhet, säger Susan Merkell.

Trots utmaningarna är över 70 procent av de tillfrågade företagen, som redan använder sig av outsourcing för ekonomifunktionen, öppna för att öka omfattningen eller bredda outsourcing till andra verksamhetsområden.

http://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/se/Documents/finance-transformation/nordic-fa-bpo-report.pdf