På skattespaning i Almedalen

Under gårdagen berördes bl a skatteförslagen för fastighetsbranschen, elektronikskatten och förslaget om förmånsbeskattningen gällande privata sjukvårdsförsäkringar under olika seminarier.

     

den 5 juli 2017 Veronica Rosen

Morgonen startade hos TCO som höll ett seminarium tillsammans med ordföranden från MUF, SSU och Liberalernas ungdomsförbund inom temat ”Skattepolitik för en ny tid”. De unga herrarna var rungande överens i många frågor, bl a om behovet för en ny skattereform och hindret för detta (politikerna som av olika skäl inte vågar sträcka ut sin hand) Framtiden får utvisa om det är dessa herrar som kommer att vara motorn bakom en ny reform – om sisådär 10-15 år (om man får tro dem själva). Roligt med engagerade politiker som har framtiden för sig.

Ingen lägre moms på e-böcker än

Min kollega Kristina var på momsspaning igår. Idag avslöjade EU-ministern att EU:s finansministrar inte nådde en överenskommelse på senaste mötet om att sänka momsen på e-böcker. Förslaget kommer dock att återupptas – så frågan är inte avgjord ännu.  Ministern berättade också - till glädje för många konsumenter – att tjänster som Netflix och HBO nästa sommar ska kunna användas även i övriga Europa. Informationen kom från ett seminarium som Svensk Handel arrangerade om globala konsumenter.

Skattesnackisen

En dom från Högsta förvaltningsdomstolen har blivit lite av en ”skattesnackis” här i Almedalen. Domen inledde ett seminarium anordnat av FAR under rubriken om svenska företag ska betala skatt i Sverige.

HFD anser att styrelsearvoden inte kan faktureras - utan ska alltid tjänstebeskattas. Många anser att domen är felaktig och omodern.  Frågan är nu om regeringen kommer att komma med ett förslag till lagändring – något som först måste beredas på Finansdepartementet.

Alla i panelen (med representanter från storföretag, fondbolag, SKV, regering och riksdag) var helt överens om att skatterna är en hållbarhetsfråga för företag. Det handlar därför inte bara om att betala så låg skatt som möjligt, utan att betala tillräckligt med skatt utifrån ett moraliskt perspektiv.

Ingen temp på seminariet om elektronikskatten

Seminariet om elektronikskatten föll lite platt då diskussionen uteblev. Alla i panelen var i stort sett överens om skattens legitimitet. I sista minuten inflikade KPMG:s representant att utländska företag skulle kunna registreras här, på liknande sätt som krävs vid vissa försäljningar gällande moms. Då skulle utländska företag också betala elektronikskatt på liknande villkor som svenska företag. Tyvärr var seminariet slut då.

Förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkringar

En mer livlig debatt blev det däremot på seminariet som Skandia anordnat om regeringens förslag att förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Trots att tre av fyra i panelen var emot en förmånsbeskattning kändes det inte som en ojämn debatt. Representanten från Vänsterpartiet (enda kvinnan) var som en ideologisk vägg utifrån ett rättviseperspektiv oavsett hur vårdköerna ser ut.

Skatte-tsunamin över fastighetsbranschen

Det sista seminariet för dagen rörde förslagen som kommer att slå hårt på fastighetsbranschen, nämligen paketeringsutredningen och ränteavdragsbegränsningar, där PwC stod värd. Inga av dessa förslag kommer finnas med i höstbudgeten och sannolikheten för regelförändringar till den 1 juli 2018 ansågs omöjligt med tanke på att det är valår (om nu regeringen bestämmer sig att gå vidare med förslagen).


Skatteträff 20/21 – Årets uppdateringsdag inom skatt

 


Boka din plats här!