Momsspaning i Almedalen

Det finns så många intressanta seminarier och debatter i Almedalen. Ganska många berör skattefrågor – där moms kommer in som en liten, liten del. En tydlig trend är att man vill ha en ny skattereform som ser över helheten på skatteområdet.

     

den 4 juli 2017 Kristina Andreasson

Ett av få seminarier med tydlig koppling till moms bjöd Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) på i samarbete med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

Organisationer har tillsammans tagit fram ett förslag på skattereform med tydligt fokus på att gynna byggnation av fler hyresrätter. Man vill att bostadshyra ska beskattas med låg moms – till exempel 6 procent som finns för vissa idrottstjänster. Det skulle då möjliggöra att fastighetsägaren kan dra av ingående moms på byggnation. Det skulle även möjliggöra renovering av befintligt bestånd med rimliga hyreshöjningar.

Förslaget kräver ändring i EU:s momsdirektiv. Organisationen menar att möjligheterna till att påverka är större än på länge när nu EU ser över momssystemet i stort med skattesatser och undantag.

Förslaget innehåller även andra skatteförslag som till exempel ROT-stöd till hyresrätten och paketering vid försäljning av fastigheter. Det förslag om regler för paketering av fastigheter som har lagts fram döms ut av en av organisationernas företrädare ut som ”ett riktigt skitförslag”.


Klart du ska få snabba svar på dina momsfrågor!

Sliter du med momsfrågor i ditt arbete? Vore det skönt att ha någon att bolla dina tankar med?

I Servicepaket Moms hjälper vi dig hålla koll på alla detaljer och komplicerade regelverk. Välkommen till en enklare momsvardag!

Jag vill prova paketet!