Aktivt arbete mot diskriminering – nya krav på arbetsgivarna

Vid årsskiftet börjar nya regler i diskrimineringslagen att gälla. För arbetsgivare innebär detta att de måste arbeta aktivt och förebyggande mot diskriminering i fler situationer än idag. Vidare ska arbetsgivare med minst tio anställda dokumentera sitt arbete med lönekartläggning varje år.
Anna SchönfelderHR- och löneexpert
onsdag 28 september 2016
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Enligt gällande regler ska arbetsgivare arbeta aktivt och förebyggande för att främja lika rättigheter och möjligheter för de anställda utifrån sju diskrimineringsgrunder: kön, religion och trosuppfattning, etnisk tillhörighet, ålder, funktionsnedsättning, sexuell läggning samt könsöverskridande identitet.

Med aktiva åtgärder menas ett arbete inom en verksamhet som motverkar diskriminering och på annat sätt bidrar till lika rättigheter och möjligheter.

Vad innebär de nya reglerna?

Arbetet med aktiva åtgärder innebär att en arbetsgivare ska undersöka riskerna för diskriminering, analysera orsaker, vidta åtgärder och följa upp arbetet.

Kartläggningen och analysen ska göras inom fem områden:

  • Arbetsförhållandena
  • Löner och andra anställningsvillkor
  • Rekrytering och befordran
  • Utbildning och kompetensutveckling
  • Möjligheten att förena arbete och föräldraskap

Vad som är skäligt att kräva av en arbetsgivare måste bedömas i varje enskilt fall. Denna bedömning ska göras med hänsyn till företagets resurser, behov och andra omständigheter.

Nytt är också att arbetsgivare ska ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier.

Arbetsgivare med minst 25 arbetstagare ska även årligen dokumentera sitt arbete med aktiva åtgärder i skrift.

Lönekartläggning varje år

Arbetsgivare ska kartlägga och bedöma om det finns några löneskillnader som har samband med de anställdas kön. Idag gäller att arbetsgivare ska göra lönekartläggningar vart tredje år om man har 25 eller fler anställda. Det kommer att ersättas med ett krav på årlig skriftlig dokumentation och kommer att gälla för arbetsgivare som har tio eller fler anställda.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: